Problemi s grijanjem za Osječane na višim katovima

12.11.2022.

07:00

Autor: Renata Waldman/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Ove je godine sezona grijanja počela kasnije nego ikad. Toplo je vrijeme, nasreću, građanima išlo na ruku. Ali, u Osijeku su se pojavili problemi. Naime, stanari na višim katovima stambenih zgrada u nekim se naseljima i dalje ne griju.

U HEP toplinarstvu ističu da dežurne službe rade kako bi otklonile poteškoće. Građani strahuju od visokih računa i troškova koje će, prema svemu sudeći, morati platiti. Gospođa Ljubica Vukšić nevoljko ide u svoj hladan stan. Jer joj je često toplije vani. 

- Jako mi je zima. Uključujem u kupaoni grijalicu i onda se grijem, istaknula je Ljubica Vukšić.

Kao i mnogi Osječani na višim katovima. Darko Marđetko je na 9. katu.  Štogod se dosad pokušalo - nije uspjelo. 

- Voda je u radijatorima. Čim pustimo sustav gradske toplane, nakon 10 minuta dođe do začepljenja sustava zrakom i poslije toga moramo krenuti ponovno na odzračivanje sustava, rekao je Darko Marđetko, predstavnik stanara.

- Ja ne mogu reći da majstori iz toplane ne izađu i pogledaju. Međutim, ne mogu ništa napraviti. Jednostavno, ostalo je u sistemu puno zraka koji ne možemo istjerati, naglasio je Zoran Batnožić, predstavnik Gradske četvrti Tvrđa.

U priopćenju HEP toplinarstva stoji da su zaprimili reklamacije građana te da su one uobičajene na početku sezone grijanja. No, da su poteškoće posljedica radova izvan ogrjevne sezone u zgradama spojenim na toplinski sustav. 

- Nadamo se u skorije vrijeme da će nam netko od toplane odgovoriti konačno što se događa i na koji način će se riješiti problem. Na koji način će se riješiti to što mi nemamo grijanje, a morat ćemo ga platiti?, pita se Marđetko. 

I ne samo to. Izmjenjivali su se majstori, sustavi praznili i punili po nekoliko puta da bi proradilo grijanje.  

- Jednostavno mi dođe da plačem zato što ću danas, sutra, normalno morati i podnijeti račune svojim stanarima, suvlasnicima stanova, da vide radi čega sam potrošila toliko vode, istaknula je Tatjana Zelić, predstavnica stanara.

Sve uzalud. Radijatori su i dalje hladni, a iz HEP Toplinarstva pojašnjavaju da će se očitati zajedničko mjerilo i isporučiti računi. 

- Svaki drugi dan se puni radijator. Od tog zraka se ispušta i počne grijati i već nakon 2-3 sata je hladan. I to je već 3, 4 puta tako napravljeno, rekla je Slavica Antić, predstavnica stanara.

- Ja sam na 9. katu. Svaki dan odzračujem barem 3,4 puta i po sat vremena, možda izdrži, rekao je Branko Pušelić, predstavnik stanara.

Zato mnogi Osječani strahuju da će skupo platiti uslugu koju nisu ni koristili. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!