07:51 / 14.04.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/D.M./M.Š./HRT

Vlada i veledrogerije dogovorile otplatu duga

Zdravko Marić, Diana Percač i Vili Beroš

Zdravko Marić, Diana Percač i Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL/HRT

Postignut je dogovor predstavnika Vlade i veledrogerija o otplati duga zbog kojih je bila zaustavljena i opskrba bolnica lijekovima. Dogovoren je otplatni plan dugova do kraja godine i najavljeno da se napokon ide s reformama u zdravstvu. 

Nakon dva sata pregovora, pa prekida zbog sjednice Vlade, sve je bilo brzo dogovoreno. U travnju, svibnju i lipnju novac iz proračuna usmjerit će se prema HZZO-u i Ministarstvu zdravstva, za plaćanje tekućih obveza ljekarni i bolnica veledrogerijama.

- Mjesečni iznosi bit će 600 milijuna kuna bolnicama, 300 milijuna kuna ljekarnama, izvijestio je ministar financija Zdravko Marić. Dodao je kako se u lipnju računa na rebalans proračuna i dodatnu injekciju za bolnice i ljekarne koje će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana a ljekarni na 120 dana. To je dinamika i ročnost koju ćemo nastojati održati do kraja godine, dodao je.

- Iznad svega bih htjela zahvaliti ministru Mariću što je u budžetu pronašao ovaj iznos, izdašan iznos. I zahvaljujem na garanciji daljnjih uplata do kraja godine, izjavila je nakon sastanka predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

- Ovo je samo jedan korak, no vjerujem da smo na sigurnom putu koji će utemeljiti dvije stvari, a to je održivo financiranje i opkrba lijekovima i dugoročna reforma zdravstvenog sustava koja će omogućiti financijsku stabilnost, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Podsjetimo, zbog duga od 6,5 milijardi kuna, dio veledrogerija prestao je potkraj prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice. Vlada je nedavno veledrogerijama uplatila 980 milijuna kuna i opskrba bolnica lijekovima je poboljšana. Ministar financija kaže da će umjesto planiranih 2,7 milijardi kuna ove godine za zdravstveni sustav iz proračuna biti izdvojeno 10 milijardi kuna.

Pacijenti ponovno dobijaju svoje terapije

U zagrebačku Kliniku za tumore stigli su lijekovi koji su nedostajali. Pacijenti ponovno dobivaju svoje terapije. No zalihe lijekova, ni kod njih ni u drugim bolnicama, nisu velike i ovise o redovitoj isporuci veledrogerija.

- Prošli tjedan smo imali određenih pomicanja terapija. Sa jučerašnjim i današnjim datumom nemamo više nijedan zaostatak. Svi su pacijenti koji su odgođeni dobili svoje terapije, kaže v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Ivan Milas. Ravnatelj Ante Čorušić kazao je kako je lijekova za onkološke pacijente bilo dovoljno za desetak dana, a personaliziranih lijekova za jedan tjedan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!