Šimonović Einwalter: Još ne znamo dovoljno o ljudskim pravima

30.11.2022.

Zadnja izmjena 20:35

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/IMS/HRT

Borba za ljudska prava

Borba za ljudska prava

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Obilježena je 30. obljetnica institucije pučkog pravobranitelja u našoj zemlji. Kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, posebno o pravima manjina, djece i starijih te o ravnopravnosti spolova, posljednjih smo godina u Hrvatskoj znatno napredovali, ali daleko smo od toga da su nestali svi problemi s kojima se i danas suočavaju oni koji od pučkog pravobranitelja traže pomoć.

Institucija pravobranitelja zahtijeva retrospektivu, ali ipak ništa bez vizije o budućnosti. Hrvatska je napredovala, no iz pritužbi građana vidljivo je, kaže pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, da nisu dovoljno informirani ni o tome što su ljudska prava, ni o tome koja prava imaju, kako ih zaštititi, komu se obratiti, koji su to mehanizmi zaštite, a nažalost vidimo i vrlo visok stupanj nepovjerenja u institucije. 

A nisu informirani ni o tome kako poštovati drugo i drukčije. Rosa Oršuš je iz Čakovca, ima 25 godina i završila je studij javne uprave. Trenutačno je nezaposlena. Tijekom studiranja, kako kaže, susretala se s neizravnom diskriminacijom, odnosno sa suptilnim rasizmom. 

- Često bi mi znali reći "za tebe nikad ne bih rekla da si Romkinja" ili "prvi put upoznajem Romkinju bijele puti", iznosi svoja iskustva.

Njezina priča samo je jedna u nizu, a osim o iskustvu manjina i azilanata i skrbi za starije osobe, na panelima se razgovaralo i o onečišćenju hrvatskog krškog podzemlja.

U vrijeme govora o ljudskim pravima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića zabljesnuli su transparenti. 

- To je sve u demokraciji dobro i normalno, ja ne vidim da se u demokraciji bilo što od onoga što mi radimo kosi s onim što su vrlo hrabri ljudi danas kazali. Meni je to OK, rekao je.


U redu mu je i jačanje nezavisnih institucija, što je naglasio u samom uvodu. O toj temi imao je što reći i jedan od 13 ustavnih sudaca. 

- Pučka pravobraniteljica morat će se fokusirati na činjenicu da je njezina zadaća također obuzdati tijela državne vlasti koja su pod političkom kontrolom da izlaze izvan granica svojih ovlasti, kaže ustavni sudac Goran Selanec

Građane bi trebalo štititi od arbitrarnog samovoljnog postupanja onih koji kontroliraju državnu vlast u određenom trenutku, zaključio je Selanec uz poruku da budućnost nije baš tamna, ali je neizvjesna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!