Stanovnici iz kontejnerskih naselja upoznali Milanovića s problemima

12.01.2023.

Zadnja izmjena 18:00

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS/B.A./Hina

Milanović u kontejnerskom naselju u Petrinji

Milanović u kontejnerskom naselju u Petrinji

Foto: Edina Žuko / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u četvrtak potresom pogođenu Sisačko-moslavačku županiju gdje je razgovarao sa stanovnicima kontejnerskih naselja koji čekaju na obnovu kuća i predstavnicima lokalnih vlasti koji su ga upoznali s tijekom obnove.

Predsjednik Republike Zoran Milanović obilazak je počeo u Sisku, gdje je posjetio gradilište novog odgojno-obrazovnog kompleksa u naselju Galdovo, potom i kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici.

U Galdovu se uvjerio kako radovi na izgradnji novog odgojno-obrazovnog kompleksa, vrijedni 70 milijuna kuna, dobro napreduju pa se očekuje da će biti završeni krajem ljeta, odnosno prije predviđenog roka.

Trenutačno su u tijeku radovi na izgradnji aneksa osnovne škole, koja je stradala u potresu, te dječjeg vrtića.

Kako je Milanovića obavijestila sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, uskoro će početi rušenje stare škole i izgradnja novog objekta.

Škola će biti kapaciteta 300 učenika, a vrtić 135 djece u šest odgojnih skupina. Na taj će se način osjetno smanjiti vrtićke liste čekanja, na kojoj je prošle godine bilo 112 neupisanih.

Osim sredstvima iz gradskog proračuna, kompleks se gradi novcem Fonda solidarnosti i fondova EU. Nažalost, rekla je Ikić Baniček, nova se škola neće moći financirati iz Fonda solidarnosti, jer nije riječ o konstruktivnoj obnovi, a novi dio se ne može financirati jer su radovi počeli prije natječaja.

"Ministri se mijenjaju kao na traci"

Gradonačelnica je rekla da izmjena nadležnog ministra apsolutno ništa neće promijeniti u vezi s obnovom. Naime, jučer je službeno objavljeno da Ivan Paladina odlazi s mjesta ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te da će ga naslijediti Branko Bačić.


- Ministri se mijenjaju kao na traci, a obnova će i dalje biti močvara birokracije bez ikakve suvisle ideje kako to napraviti na vrijeme, rekla je Ikić Baniček.


- Sisak ne može čekati nove ministre, ne može čekati da Vlada odluči kada će i kako provesti obnovu. Stoga smo, što se tiče izgradnje škole i vrtića, krenuli sami, poručila je.

U kontejnerskom naselju, u kojem je još 38 osoba, ostali su stanari iz višestambenih zgrada čija obnova još nije počela. Kako su rekli, najteža im je neizvjesnost oko mogućeg povratka u njihove stanove. Milanović im je poželio da im ova godina bude uspješnija od dviju proteklih.

Ovo je prvi put da sam se vozio relativno blizu nekom gradu toliko dugo bez signala

Zoran Milanović

Obilazak županije nastavio je u Jabukovcu gdje je privatnim donacijama izgrađena ambulanta, a potom je u Petrinji u društvu zamjenika gradonačelnice Ivana Prskala (HDZ) obišao razrušeno središte Petrinje i veliko petrinjsko kontejnersko naselje čiji su ga stanovnici upoznali sa svakodnevnim problemima.

Prskalo: Kad ne bi sačuvali povijesnu jezgru to više ne bi bila Petrinja

Milanovića je zanimalo koja se šansa da se spasi povijesna baština, a Prskalo je rekao kako su sve uložili u to, jer, ističe, kada bi taj dio zanemarili izgubili bi Petrinju.

- Možda bi to bilo jeftinije i funkcionalnije, ali to više ne bi bila Petrinja; kada se zgrade renoviraju ostat će njihove autohtone fasade, a drugi dio će biti stabilan i čvrst kako bi objekti podnosili potrese koji stalno tresu", rekao je zamjenik petrinjske gradonačelnice Prskalo, koji je bio domaćin predsjedniku jer je gradonačelnica bolesna.

Napomenuo je kako stanje nije nikad dovoljno dobro, ali naglašava kako se radi danonoćno da se ono popravi i ulažu se veliki napori.

Petrinjska gradska jezgra je sva pod ugovorom ili su pred krajem projekti a istodobno se grade višestambene zgrade i ide i konstrukcijska obnova, izvijestio je Prskalo, dodavši kako očekuje da će se što prije riješiti kontejnerskih naselja.

Ana Aleksić Pezelj iz Upravnog odjela za društvenu djelatnost i imovinu rekla je da se obiteljske kuće obnavljaju nacionalnim sredstvima, a javne ustanove iz Fond solidarnosti u kombinaciji sa nacionalnim sredstvima. Problem je, ističe, što javne zgrade, čak i kada je riječ kulturnoj baštini, ako imaju samo jedan privatan stan ne mogu biti pokrivene iz Fonda solidarnosti.

Zoran Milanović i Simona Horvat

Zoran Milanović i Simona Horvat

Foto: HTV / HRT

Branitelj upitao Milanovića zašto je došao u Petrinju držati političke govore

Milanović je oko podneva obišao i u potresu uništeno središte Petrinje, gdje je ušao u kraću prepirku s Ivom Vranićem, braniteljem i invalidom Domovinskog rata, koji je Milanoviću pustio snimku čovjeka koji zove Petrinjski radio radi oglasa da bi u svoju kuću primio učenike ili studente - iako živi u kontejneru.

Milanović snimku nije želio komentirati, a Vranić ga je optužio da se došao politički prepucavati s premijerom Andrejom Plenkovićem i držati političke govore, a među ostalim su se prepirali zove li se regija u kojoj se nalaze Banija ili Banovina:

U stambenom kontejnerskom naselju u Petrinji (Sajmište) Milanovića je dočekalo nekoliko žena, a na pitanje jedne hoće li ove godine ići u svoje stanove rekao je kako ne može dati to obećanje.

Aleksandra David koja je prije potresa koristila državni stan, rekla je da ne želi prihvatiti zamjenski stan čiji bi najama plaćala država jer strahuje da bi joj sutra neko mogao reći da napusti stan.

Milanović joj je savjetovao da ipak razmisli što joj nude jer možda je ta opcija bolja od trenutne.

Milka Aličić rekla je, pak, da njoj nitko nije nudio stan, a jedna starija žena se požalila na loš prijevoz i da moraju platiti taksi ako žele ići na pregled jer se loše kreću.

S obitelji Bjelajac u Majskim Poljanama

Milanović je poslijepodne otišao i u Majske Poljane, gdje se susreo s članovima obitelji Bjelajac, koja je smještena u kontejnerima, a dočekali su ga i gradonačelnik Gline Ivan Janković i dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić.

- Stevo, kućo stara, pozdravio je predsjednik Stevu Bjelajca.

Tom prilikom je kritizirao i sporost obnove, istaknuvši kako su u Zagrebu HNK i današnja Mimara prije 130 godina izgrađeni za samo godinu i pol dana.

- Bit će bolje, novi je ministar. Nadam se da će uskoro na Baniju, rekla je Bakšić Mitić.

- Ako bude dolazio kao i ovi, još za pet godina neće biti ništa, nadovezao se Bjelajac.

Bakšić Mitić: Novci stoje već dvije godine

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić iz reda srpske nacionalne manjine rekla je pritom da su nakon potresa u zakladu Solidarna ljudi uplaćivali donacije te su s državom sklopili ugovor da će država napraviti temelj, ali su samo za tu kuću čekali godinu dana papire.

- Onda je smijenjen ministar Horvat, onda smo čekali još četiri mjeseca papire da se dobije dozvola kako bi se kuća mogla početi graditi; kuća će se valjda početi graditi na proljeće, novci stoje već dvije godine, rekla je Bakšić Mitić.

Sljedeća postaja bila je Srednja škola Glina gdje je Milanovića dočekala ravnateljica Marija Margušić Novose koja se pohvalila da nisu imali ni jedno ispisivanje iz škole te da su ove škole godine konačno upisali broj djece i kao u nekim boljim vremenima.

Uspjeli su, dodala je, osam mjeseci nakon potresa vratiti se u zamjenski objekt dok se zgrada srednje škole obnavlja. Povratak bi se trebao dogoditi iduće školske godine, a radovi idu po planu. Uz sve to, škola je prošle godine imala dva državna prvaka.

Nakon obilaska Milanović je u izjavi za medije u Glini ocijenio da obnova sporo ide, ustvrdivši da to novi ministar ne može promijeniti.

Za još jednu promjenu ministra zaduženog za obnovu rekao je da je sporedna i da je 'jedino premijer Andrej Plenković odgovoran za obnovu nakon potresa'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!