U ožujku završetak parkirnog, do kraja godine i servisnog hangara za "Black Hawk"

10.02.2023.

Zadnja izmjena 19:04

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/Hina/HRT/A.S.

U tijeku su radovi za hangare za helikoptere "Black Hawk"

U tijeku su radovi za hangare za helikoptere "Black Hawk"

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Do kraja ožujka treba biti završen parkirni hangar za helikoptere Black Hawk na letjelištu Lučko te do kraja godine radioničko-servisni hangar, a ministar obrane Banožić je, nakon obilaska radova, izrazio zadovoljstvo njihovom dinamikom, iako su probijeni prvotni rokovi.


Investicija je ukupno vrijedna malo manje od 11,7 milijuna eura, izvođač radova je tvrtka "Graditelj svratišta", a ukupna površina obaju hangara je 4400 metara četvornih, uz još malo manje od 6900 metara četvornih stajanke za helikoptere, njih ukupno osam.

Kod parkirnog hangara potrebno je još ugraditi samo velikoformatna vrata, a kod gotovo dvostrukog većeg, radioničkog hangara, u tijeku su zemljani radovi.

- Zadovoljan sam kako se izvršavaju radovi, izjavio je ministar obrane Mario Banožić, a na pitanje novinara je li se moglo brže, odgovorio je da to, s obzirom na okolnosti, nije bilo moguće.

- Samu dinamiku izgradnje uvjetovala je pandemija koronavirusa, odnosno problemi u nabavi građevinskog i ostalog materijala, naveo je. Također, utjecalo je i ponavljanje javnog natječaja s obzirom na jedan zahtjev koji se odnosio na plaćanje predujma, a koji tada nije bio dio natječaja, dodao je.

- To je oduzelo vrijeme, ali na svu sreću potpisan je ugovor, radovi idu unatoč svim izazovima i vjerujem da će biti završeni u roku, rekao je Banožić.

Parkirni je hangar za helikoptere Black Hawk, primjerice, prvotno trebao biti gotov u prosincu prošle godine, no sve kasni zbog toga što još nisu stigla vrata, a još slijede radovi na završnom uređenju.

- Izazova u građevini uvijek ima, a pogotovo u ovom trenutku, kad su poremećeni distribucijski lanci sirovina i ostalog, dodao je Banožić.

Novinari su ministra obrane pitali očekuje li da će vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Republike Zoran Milanović imati razumijevanja za kašnjenje, s obzirom na to da je u više navrata oštro kritizirao kako se vodio cijeli posao izgradnje hangara za ove helikoptere.

Banožić je odgovorio da smisao Milanovićevih izjava "nije da se poboljša sustav Hrvatske vojske, nego baš suprotno, da se u javnosti prikaže nesposobnim".

- Nikad nisam htio sudjelovati u takvim raspravama, pa neću ni sada, naglasio je ministar obrane.

I ovdje jasno pokazujemo da radimo i radit ćemo i dalje, stvarati planove koji neće završiti u jednom mandatu, nego će biti i za buduće ministre koji dođu, dodao je Banožić te istaknuo da će se i dalje nastaviti s ulaganjima u Hrvatsku vojsku.

Hangar u Lučkom prvi je novi hangar u posljednjih 30 godina, jer se obnavljalo postojeće i nije se ulagalo u novu infrastrukturu, naveo je, uz ostalo, ministar.

Zadovoljstvo napravljenim, odnosno time kako će ubuduće izgledati prostor u Lučkom, izrazio je i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general Michael Križanec.

Istaknuo je da su uz to i renovirani te prilagođeni postojeći objekti (skladište pričuvnih dijelova, za smještaj i rad djelatnika te objekt za sredstva potpore letenja).


Galerija
Ministar Banožić obišao hangare za helikoptere Black Hawk, Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ministar Banožić obišao hangare za helikoptere Black Hawk, Foto: Robert Anic/PIXSELLMinistar Banožić obišao hangare za helikoptere Black Hawk, Foto: Robert Anic/PIXSELLMinistar Banožić obišao hangare za helikoptere Black Hawk, Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Što se tiče ožujka, stvar je što kasne vrata koja trebaju biti gotova. Iza tih vrata još će se završiti pod, naravno kad bude sve namješteno. Ja vjerujem da će to biti ožujak kako je rečeno. Uvijek izazova u građevini ima, pogotovo u ovom trenutku kada su poremećeni mnogi distribucijski lanci i sirovine, vjerujem, moramo vjerovati da će tako biti, rekao je Banožić. 

- Kod drugog velikog hangara bio je čak izazov u javnoj nabavi što je jedan zahtjev koji se odnosio na plaćanje predujma koji tada nije bio dio natječaja, morali su sve ponoviti, to je naravno oduzelo vrijeme, ali evo na svu sreću potpisan je ugovor, radovi idu, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!