Superizborna godina: tko će s kim surađivati?

19.03.2023.

19:37

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Zagrijava se domaća politička scena uoči iduće, superizborne 2024. U njoj bismo na birališta trebali izići čak tri puta: prvo na europske, pa na parlamentarne i na kraju godine na predsjedničke izbore. Pitanje koje se oporbenim strankama trenutačno najčešće postavlja jest: tko je s kim spreman surađivati kako bi pobijedili HDZ?

Eksplicitno ne od Tomislava Tomaševića za bilo koji oblik koalicije sa strankama desnog spektra. 

- Ne može. Ne može. Ne može. Ne može, rekao je Tomašević. 

Ponajprije zbog ideologije. Pravo na izbor žene vezano uz pobačaj za Možemo! jedno je od važnijih pitanja. 

- U 21. stoljeću? Kako možemo surađivati s takvim političkim opcijama kada u koaliciji imamo jako puno tema koje su svjetonazorske, a ne samo razvojne teme, objasnio je Tomašević. 

Što se Domovinskog pokreta tiče, oni poštuju neradnu nedjelju pa komentar nismo dobili. A Most na izbore može i samostalno, ali i s manjim strankama kojima je važna obitelj. 

- Možemo! se prosuo na Zagrebu, nisu više treća politička snaga, idu u koaliciju, predizbornu sa SDP-om što pokazuje da gube svoj utjecaj i snagu, a dakle mi nismo ni imali namjere s njima surađivati u smislu ovog izlaska na izbore, rekao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta. 

Predizborno nipošto. 

- Što će biti nakon izbora, koje političke opcije će dobiti povjerenje građana i kakav će biti sastav Sabora to ćemo vidjeti i onda ćemo procjenjivati što je najbolje za Hrvatsku, dodao je Grmoja. 

- Nekad dođe do konsenzusa oporbe oko korupcije, itd., ali to ne znači da takva Vlada može biti operativna u svim mogućim odlukama koje treba donositi, a mnoge od njih su svjetonazorske, izjavio je Tomašević. 

Manjinsku lijevu Vladu iz Mosta ne bi bili spremni podržati, nastavlja Grmoja. 

- Ne vjerujem da će niti Peđa Grbin niti bilo tko s lijevog spektra doći u poziciju biti hrvatski premijer, rekao je Grmoja. 

Most će svojeg kandidata predstaviti najesen; donedavno nezavisni, a odnedavno, kako piše na službenim saborskim stranicama, član parlamentarne stranke Most, Nino Raspudić mogao bi biti taj. U lijevim će se redovima ipak biti malo teže dogovoriti. Kandidata je napretek - od Grbina, preko Benčić pa sve do Ivice Puljka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!