Pljušte političke optužbe zbog plinske afere

30.08.2022.

19:15

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS

Ina

Ina

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Jedan od petero osumnjičenih, umirovljenik Dane Škugor, nakon što su njegova supruga i snaha iskoristile svoje pravo da ne svjedoče u istražnom postupku, pušten je jučer da se brani sa slobode. Istražni zatvor uskoro bi trebala napustiti i Marija Ratkić, predsjednica uprave Plinare istočna Slavonija. Istovremeno, ne smiruju se reakcije, ali ni političke optužbe u ovoj aferi.


Slučajni ili ne najbogatiji hrvatski umirovljenik Dane Škugor pušten je da se brani sa slobode svega 24 sata nakon što mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Supruga i snaha Kao privilegirane svjedokinje, iskoristile su blagodat nesvjedočenja. Njegovim stopama do kraja tjedna bi mogla i Marija Ratkić, donedavna predsjednica Uprave Plinare Istočne Slavonije koja je neopozivu ostavku na to mjesto dala još 28. listopada, a u zatvoru je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Ona nije priznala, ona gotovo da ne poznaje nikoga, a konačno da je na bilo koji način sudjelovala u ovoj navodnoj kriminalnoj aktivnosti, sigurno na svom računu ne bi imala nulu, rekao je Petar Pavković, odvjetnik Marije Ratkić.

Poznaje, nastavlja odvjetnik, ali samo poslovno prvookrivljenog Damira Škugora koji je osim što je direktor Službe za plin i energiju u INI i član Nadzornog odbora Plinare Istočne Slavonije. No pitanje je zašto je baš tvrtki OMS upravljanje u suvlasništvu upravo Škugora prodavala plin po cijeni znatno manjoj od tržišne.

- Koja je tu logika? Nema logike. Sigurno. Mi smo na polju tržišta, ali je ovo činjenica da je bilo tako kako je. Zašto je to tako? Ne znam, rekao je Pavković.

Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine za N1 je rekao da je primijetio da Ina gubi 200 milijuna eura te je o tome obavijestio sve nadležne te tada ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

- Gospodin Vanđelić je vrlo kreativan u iznošenju alternativnih činjenica, poručio je Tomislav Ćorić.

- U šest godina koje je proveo na čelu Nadzornog odbora Ine, g. Vanđelić nikada nije glasao protiv odluka koje su donesene na tom tijelu, a koje su se odnosile na rad Uprave Ine te poslovanje kompanije. Nadalje, g. Vanđelić nije nikada na sjednicama Nadzornog odbora izjavio, niti je poslao mail koji bi ukazivao na to da INA gubi novac, kako to tvrdi danas, reagirala je Ina.

U HDZ-u pak tvrde kako pojedini mediji podmeću da je premijer Plenković preko bivšeg ministra Tomislava Ćorića urgirao da se Škugora postavi za direktora u Ini. Glasnogovornik Vlade to odbacuje.

- Premijer osobno ne poznaje Škugora i nema nikakve veze s njegovom pozicijom u Ini. Pokušaj da se za plinsko poslovanje u toj kompaniji odgovornost pripiše Vladi RH čista je zamjena teza i obmanjivanje javnosti. Odgovore na pitanja o Škugorovoj poziciji treba dati Ina, a ne Vlada, čije su službe pri Ministarstvu financija otkrile sumnjive transakcije i blokirale nezakonito stečenu imovinu, poručio je Marko Milić, glasnogovornik Vlade.


Ukrasti milijardu kuna od preprodaje našeg hrvatskog plina je jednako ratnom profiterstvu.

Tomislav Tomašević

Odgovora je još premalo, ali političkih zaključaka ne nedostaje. U energetskoj krizi napraviti ovakvu pljačku jednako je ratnom profiterstvu, smatra gradonačelnik Zagreba.

- Ukrasti milijardu kuna od preprodaje našeg hrvatskog plina je jednako ratnom profiterstvu. Nema gore kazne koju bi mogao smisliti, ne samo počinitelji, bilo tko tko je imao veze s time mora biti kažnjen, tako da više to nikad nikome ne padne napamet, kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Sličnog je stava i predsjednik Republike. Umjesto da plin s hrvatskih polja služi jačanju nacionalne energetske sigurnosti, Inino trgovanje plinom pretvoreno je u bankomat za bogaćenje pojedinaca povezanih s vlašću - napisao je.

- Gotovo nestvarno zvuči objašnjenje iz Vlade kako su uhićenja osumnjičenih dokaz da sustav funkcionira, a da pri tome nema suvislog objašnjenja što je s odgovornošću cijelog upravljačkog i nadzornog lanca u kojemu sjede, s hrvatske strane, isključivo ljudi koje su politički odabrali i imenovali u Vladi Andreja Plenkovića. Nevjerojatno je da se građanima, školama, vrtićima, poduzetnicima i svima koji koriste plin hladno najavljuje višestruko poskupljenje kao nužnost bez alternative, dok se istovremeno njima pred nosom jeftini Inin plin bez pitanja pretače preprodavačima, poručio je Zoran Milanović.

Inino trgovanje plinom pretvoreno je u bankomat za bogaćenje pojedinaca povezanih s vlašću.

Zoran Milanović

Članica saborskog Odbora za gospodarstvo zatražila je javno saslušanje glavnih i odgovornih za regulaciju energetskog tržišta, a to su HERA I HROTE na saborskom Odboru.

- Znači mi bi sada trebali povjerovati kako je menadžer na četvrtoj rukovodnoj razini Ine sam mogao zamračiti milijardu kuna. Ili očekuju da smo neuki ili da smo beskrajno naivni. I to zamislite s tvrtkom koja ima registrirano sjedište na adresi Radnička 80 na kojoj je, eto slučajno i Ministarstvo gospodarstva, kazala je Vesna Vučemilović, članica Odbora za gospodarstvo u Hrvatskom Saboru.

Osumnjičeni odvjetnik Šurjak dao je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika odvjetničke komore. O velikoj pljački sutra će razgovarati i Nadzorni odbor Ine, a na toj temi još će se neko vrijeme skupljati i politički bodovi. No, hoće li rezultirati boljim i efikasnijim sustavom?


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!