Ostavke zbog plinske afere, sljedeći tjedan novi sastanak s MOL-om

07.09.2022.

19:11

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS

Upravna zgrada Ine

Upravna zgrada Ine

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Predsjednik Uprave Ine - Sandor FaSimon podnio je ostavku, a Vlada će Nadzornom odboru kompanije predložiti razrješenje hrvatskih članova Uprave - Nike Dalića, Darka Markotića i Barbare Dorić. Sve te odluke donesene su nakon afere s preprodajom Inina plina zbog koje je prije desetak dana uhićen jedan od, sada već bivših, direktora te tvrtke - Damir Škugor. Vlada ustraje i na promjeni sustava korporativnog upravljanja, a oporba na zahtjevu za ostavku Nadzornog odbora, resornog ministra, ali i predsjednika Vlade.


Nakon sastanka s predstavnicima MOL-a, ministar gospodarstva bio je posve jasan, čini se, ovo je početak kraja sadašnje uprave Ine.  

- Vlada će na sjednici sutra također predložiti Nadzornom odboru da se hrvatski članovi Uprave Ine razriješe, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva.

Pitanje je na što će se Vlada pozvati pri opozivu s obzirom da u ovakvim situacijama postoji mogućnost i sudskog epiloga u ovakvim situacijama jer ako važnog razloga za opoziv nije bilo, on je - nezakonit.

- Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, Uprava je odgovorna za vođenje poslova društva, nikad se ovakvo nešto prije nije dogodilo. Prema tome, jedino je logično da cijela uprava ode, poručio je Filipović.

Inzistirat će se na smjeni i ostalih članova Uprave, promjeni korporativnog upravljanja te na reviziji poslovanja kompanije. Sve ovo uslijedilo je nakon ostavke predsjednika Uprave Sandora Fasimona koji je, kako kaže, bio krajnje šokiran postupcima Damira Škugora.

- Škugorovi postupci vrijedni su prijezira i ne predstavljaju identitet Ine. To nije Ina, to nismo mi. Ponosan sam na naša zajednička postignuća u proteklom desetljeću i unatoč činjenici da nisam imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom, kao odgovoran čelnik tvrtke moram snositi moralnu obvezu za cijelu Inu. Samim time ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku, priopćio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine

Pljačka je u konačnici navela vladajuće na potez koji će u energetskoj krizi itekako dobro doći svim građanima. Hrvatski plin ostat će hrvatskim potrošačima.

- Vlada će donijeti odluku kojom će se naložiti INI da se sav plin koji se proizvede mora prodavati,da tako kažem, hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama i hrvatskim poduzećima, otkrio je Filipović.

Kako je to prihvatio MOL, ministru, kaže, nije bitno. Po kojim je cijenama Ina do sada izvozila i plin i naftu zna, ali za sada tek okvirno. Ipak, neprihvatljivo je da su najvišu cijenu plaćale upravo hrvatske institucije.

- Nema tu kome što biti u redu, to će biti odluka hrvatske Vlade. Važno je da je to u redu hrvatskim građanima i hrvatskom gospodarstvu, smatra Filipović.

Oporbi pak ništa nije u redu. Zadovoljit će se samo ostavkom Vlade i novim izborima.

- Svi moraju otići. Od Uprave, Nadzornog odbora, ministra koji je do jučer sjedio u tom odboru pa do onoga koji sjedi na vrhu te piramide, a to je Andrej Plenković osobno, ističe Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Kada je njima milijarda usputna, onda možete zamisliti opseg njihovog djelovanja, kaže Božo Petrov, predsjednik Mosta.

- Sramota je za Plenkovića ne za članove Uprave, što je prvo ostavku dao mađarski predsjednik Uprave, a njegovi članovi još nisu, ističe Sandra Benčić, zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka .

- Očigledno je da oni nemaju nikakav osjećaj niti javne, niti društvene odgovornosti i da i onoga koji ih je postavio zapravo ignoriraju, smatra Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.

Predsjednik Sabora tek je kratko poručio - ostavki će biti još.

- Ovo je prva ostavka, očekujem sada ostavke svih članova Uprave, poručio je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Teško je otići sam kada te čeka milijun kuna otpremnine ako te opozovu.

Sljedeći tjedan ponovno će se održati sastanak s predstavnicima MOL-a dok je sjednica Nadzornog odbora zakazana za 21. rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!