Zagreb pod jakim mjerama sigurnosti, na snazi posebna regulacija prometa

24.10.2022.

19:39

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/P.F./HRT

Sigurnost i osiguranje u Zagrebu

Sigurnost i osiguranje u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog velikog međunarodnog skupa, u Zagrebu je danas i sutra, uz jake mjere sigurnosti, na snazi i posebna regulacija prometa. Sutra je uz Krimsku konferenciju, na Maksimiru i utakmica Lige prvaka. To bi moglo dodatno otežati posao policiji.

U središnjem Dnevniku HRT-a novinar Andrej Rašljanin javio se uživo s ulice i rekao kako je danas bilo problema i zastoja u zagrebačkom prometu te čekanja u kolonama.

- Jednako tako, ako ne čak i gore, moglo biti i sutra. Trasa koja je vodila od Zračne luke dr. Franjo Tuđman preko Buzina i Mosta slobode i Trnja skroz do središta grada povremeno bi se i djelomično zatvarala kako bi koja delegacija stizala na odredište, a najčešće se radilo o hotelima. Tada su vozači bili preusmjeravani na obilazne pravce koji su postajali zagušeni te su se stvarali prometni čepovi. Čekalo se vrlo dugo pa i dvostruko više nego inače da bi se prošla uobičajena ruta. To je naravno izazvalo negodovanje vozača. Prijepodne smo svjedočili situaciji gdje su čak i pješaci preusmjeravani te su i oni negodovali, izvijestio je Rašljanin.

- Na Savskoj cesti trenutačno je promet normaliziran, ali do malo prije bili su ugašeni semafori i policija je regulirala promet, dodao je.

- Sutra bi to sve moglo biti i gore. Sutra je utakmica Lige prvaka, Dinamo dočekuje Milan. Mnogobrojni njegovi navijači doći će u Hrvatsku, policija će ih morati prepratiti s graničnog prijelaza Bregana ili s naplatnih postaja u Lučkom do Maksimira. To će policiji staviti na leđa još dodatnog posla. Oko samog Maksimira neće biti moguće parkirati, kao što to nije moguće ova dva dana parkirati na nekim mjestima u središtu Zagreba. Stoga ako krećete prolazite kroz Zagreb, nije loše potražiti savjet na nekoj od aplikacija koje pokazuju stanje u prometu u realnom vremenu, rekao je Rašljanin.

Veliki događaji podrazumijevaju jake mjere osiguranja. Tako je u Zagrebu bilo danas, a bit će i sutra. Ovo je događaj od najveće važnosti, tvrde stručnjaci.

- To je najviša razina osiguranja, veliki dio osiguranja, naravno ne može se o tome razgovarati dok se ne završi cjelokupni summit, uključuje iznimno velik broj ljudi. To uključuje praktički gotovo cijeli represivni aparat koji država ima na raspolaganju. To znači i obavještajne službe i policiju, a i vojsku u određenim segmentima, istaknuo je stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec.

Na raspolaganju su i protudronske puške i snajperi, u ovakvim situacijama ništa se ne prepušta slučaju. Sigurnosni stručnjaci očekuju i pojačano pokrivanje zračnog prostora.

- Nije nužno da napad na neku VIP osobu bude s tla odnosno neposredno u blizini te osobe gdje mi imamo jako velikih iskustava. Može napad biti zračni, u tom kontekstu trebalo bi sigurno pojačano osiguranje, ali mislim da je to u dogovoru s NATO-om pokriveno, rekao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Neki su građani uzrujani zbog posebne regulacije prometa, vozači trube.

- Baš je velika gužva i na fakultetu ne mogu ništa pratiti, trube jako, požalio se student Lovro iz Zagreba.

Nekima pak to ne smeta.

- Treba poštovati zakon. Od automobila ništa danas. Za dva dana, kad sve prođe, onda idemo na groblje, rekao je Marko iz Zagreba.

Zagrepčani se s prometnim problemima najčešće susreću u blizini hotela u kojima izaslanstva odsjedaju. Grad je pun policije koja poziva na strpljenje i razumijevanje.

- Naravno da i tako povremeno zatvaranje zagušuje promet i da se to naprosto ne može izbjeći. Tako je i u drugim državama, posebice kada dolaze top VIP osobe. Recimo Nancy Pelosi je sigurno jedna od takvih osoba, izjavio je Cvrtila.

I baš nju kao jednu od najštićenijih osoba na ovom događaju prati i američko osiguranje u dogovoru s veleposlanstvom i tajnim službama.

- Kad govorimo o posjetu predsjednika, onda govorimo i o njihovim vozilima, i o njihovim ljudima i o njihovoj kompletnoj tehnici, istaknuo je Ogorec.

I o gorivu i o hrani, vodi se računa o najsitnijim detaljima, do te mjere da se osiguravaju čak i dovoljne zalihe krvi u gradovima u kojima najviši dužnosnici borave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!