Druženje građana i policije na zagrebačkom Jarunu

01.10.2022.

16:19

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS

Druženje građana i policije na zagrebačkom Jarunu

Druženje građana i policije na zagrebačkom Jarunu

Foto: HTV / HRT

Nakon dvije godine na zagrebačkom Jarunu ponovno je organizirano druženje građana i policije. Posjetitelji su mogli vidjeti opremu i osposobljenost hrvatske policije, ali i neke najzanimljivije segmente tog zanimanja. Istodobno, u Rakitju je obilježena 32. obljetnica ustroja Jedinice za posebne zadatke MUP-a iz koje su proizašli legendarni Tigrovi.


Nakon dvije godine stanke, policija se ponovno potpuno otvorila građanima. Kao i uvijek, najmlađi su ti kojima su ovakve manifestacije posebne zanimljive.

- Vidio sam puške, vidio sam borbe, bilo mi je super, rekao je Jakov.

Boje li se djeca policije ili se uz nju osjećaju sigurno, upitali smo ministra koji je obišao sve štandove i pogledao prezentaciju policijske opreme.

- Ja sam sa nekoliko njih već pričao i koliko sam stekao dojam, svi bi htjeli biti policajci, tako da, to je dobro, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

- Kad narastem htjela bih biti policajka. Zato što mi se taj posao sviđa i zato što policija pomaže ljudima, kaže Linda.

A sve što rade, ne rade za veliku plaću. Ministar Božinović podsjeća - plaće su povišene nekoliko puta tijekom mandata ove vlade.

- Ja sam uvijek za to da policajci dobiju veće plaće. Mi nismo krenuli sa nule, nego smo krenuli sa nekog minusa. U ovom trenutku traju razgovori sa našim socijalnim partnerima, rekao je Davor Božinović.

U posljednjih nekoliko godina procesuirano je 150 zločinačkih udruženja iz raznih sfera organiziranog gospodarskog kriminala, kriminaliteta droga , korupcije, nadovezuje se novi stari ravnatelj policije.

- Moramo još bolje raditi, još dakle i više sa svim drugima što se tiče i prevencije, prvenstveno na ovim događajima kojima i vi svjedočite, određenih vrsta nasilja gdje zaista mi dajemo sve i radimo sve što policija treba raditi, rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

I dok je policijska klapa sveti Mihovil glazbom zahvaljivala hrvatskim specijalcima iz Domovinskog rata, Tigrovi su se danas, na 32. obljetnicu, prisjetili svihsvojih suboraca koji su za domovinu dali život.

- Jedinica za posebne zadatke pokazala je zajedništvo hrvatskog naroda iz cijele RH, BiH i dijaspore gdje se nije gledalo stranačka, vjerska niti nacionalna pripadnost. I nakon 32 godine ponovno je potrebno to hrvatsko jedinstvo iz 90-ih godina u ovim složenim vremenima, rekao je umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, predsjednik Udruge Tigar 90/91 Rakitje.

Za kraj ceremonije pripadnici antiterorističke jedinice Lučko pokazali su zbog čega su najelitnija postrojba. Zastava je na kraju, kako su i sami rekli, u sigurnim rukama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!