70 godina zapošljavaju one koje drugi neće

03.12.2021.

20:55

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT

Splitski DES

Splitski DES

Foto: Dnevnik / HTV

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. Iako Hrvatska ima dobar zakonski okvir i poslodavcima se nude poticaji, u praksi je vidljivo da i dalje postoje problemi pri zapošljavanju takvih osoba. Više od 70 godina za njih se skrbi i splitski DES.

Konac, igla i šivaći stroj. Više od toga Jadranki Ivančević ne treba. Prije nego što je počela raditi u splitskome DES-u, dvadeset godina bila je nezaposlena. Nitko je nije htio jer je osoba s invaliditetom. Radi, kaže - koliko može, i sve stigne. Poslom je, kaže ova radnica u Odjelu konfekcije DES-a, vrlo zadovoljna, ali ostalim - nije posve.

- Imali smo marendu besplatnu u firmi, sad je nemamo. Imali smo dosta toga za pomagala- to nam je upola ukinuto. Regres nismo dobili, napominje.

DES, kaže ravnateljica, posluje u plusu, unatoč pandemiji. Proizvode rokovnike, kalendare, kartonske kutije, radnu odjeću. Od 218 zaposlenih - 118 je osoba s invaliditetom. Za njihovo zapošljavanje država daje snažne poticaje, ali uzalud - vrata tvrtki uglavnom su im - zatvorena.

Drugim tvrtkama Edita Maretić poručuje - "prevladajte strahove za zapošljavanje osoba s invaliditetom!". Zakon je dobar, ali zapinje u praksi pa se u zaštitnim radionicama, unatoč molbama i preporukama udruga, jedva uspiju zaposliti. Nije tajna kako - preko veze.

U Hrvatskoj radi 11 800 osoba s invaliditetom

- U odnosu na prošlu godinu imamo pet posto više zaposlenih kroz očevidnih osoba s invaliditetom. S druge strane, ta ulaganja u poticaj i ulaganja u mjesta gdje osobe s invaliditetom rade ćemo značajno poboljšati. Do kraja godine očekujemo dodatnih pedeset milijuna kuna, potpisivanja ugovora vrijednih 50 milijuna kuna, ističe Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministar kaže da će financijska sredstva za sve segmente socijalne skrbi - kontinuirano rasti. I DES širi poslovanje - planira otvoriti praonicu i u njoj zaposliti - još deset osoba

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!