U Zagrebu Ukrajincima pomaže Udruga Mrvica

26.03.2022.

12:13

Autor: Iva Magušić Dumančić/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Udruga Mrvica

Udruga Mrvica

Foto: HTV / HRT

Udruga Mrvica inače se bavi majkama i djecom koji izlaze iz sustava socijalne skrbi. Pomažu im u ponovnoj integraciji. Trenutno se brinu za 16 osoba koje su u Hrvatsku stigle iz Ukrajine.

Voditeljica Udruge Mrvica Marijana Kovačić rekla je da su zasad smješteni u prostore Udruge. Uključili smo ih u škole. Neke roditelje smo već zaposlili. Pokušavamo se uključiti u svakom smislu, kazala je.

- Najveći problem je jezik. Većina njih ne zna niti engleski pa se malo teže sporazumijevamo. Malo je teže naći ljude koji govore ukrajinski, u smislu prevodioca. Najviše se nadamo da ćemo taj jezik pokrenuti, da se uči hrvatski jezik, da djeca nauče roditelje jer je to nasušna potreba i jedini način da se na ispravan način integriraju, naglasila je.

Rekla je da su djeca jako uzbuđena što u ponedjeljak kreću u školu.

- Svi su još pod dojmom rata, al osjeća su dobro okruženje i naš suport pa vjerujem da će i to krenuti dobro, kazala je.

Pastor Mihael Josić svako malo ide u Ukrajinu i odvozi humanitarnu pomoć. Rekao je da to radi prvenstveno iz uvjerenja.

- Ono što je Bog učinio za nas, ali naravno suosjećamo kao ljudi. Ne samo zbog vjerskog pitanja, nego kao ljudi sa situacijom koja se tamo događa. I evo naša srca su se pokrenula. malih ljudi, volontera, biznismena, da na neki način konkretno, uz što manje birokracije, pomognemo kad je to najpotrebnije, naglasio je.

- Sve radimo volonterski. Naša crkva surađuje, i mi kao pojedinci, s Civilnim stožerom u Ukrajini. Oni nam pošalju svoje zahtjeve za hitnu pomoć - o čemu se radi. To su obično antiperspiranti, lijekovi bez recepta, nešto što pomaže civilima, a čak i vojsci, protiv trovanja, sve te jednostavne medicinske stvari. Prikupimo novac, kupimo lijekove, odemo tamo, odnesemo im s potrepštinama, s hranom za djecu. Oni nam pripreme obitelji koje mi dovozimo ciljano ovdje na mjesta gdje već pripremimo i onda ih pokušavamo integrirati u društvo, ističe.

Natasha Svitlakova iz Harkiva rekla je da u kontaktu sa svojom obitelji i prijateljima koji su u Ukrajini. Jučer je tako saznala da su dvije bombe pale nedaleko od kuće njezine prijateljice, na kuću koja je sad potpuno uništena. Natasha puno volontira. Ima puno planova za budućnost, no nije još odlučila kako će dodatno pomagati u Hrvatskoj. Zasad najviše pomaže u prevođenju s ukrajinskog na engleski i pomaže oko djece.

Svi koji žele dodatno pomoći mogu se javiti Udruzi Mrvica u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!