Rasplamsava se požar u Lokvi Rogoznici, vjetar pojačava

11.01.2022.

16:29

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Požar još nije pod nadzorom

Požar još nije pod nadzorom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Veliki požar koji je u ponedjeljak navečer buknuo u Lokvi Rogoznici kad Omiša, a u utorak poslije podne bio jedno vrijeme stavljen pod kontrolu, ponovno je buknuo navečer zbog jakog vjetra, a na terenu je oko 100 vatrogasaca.

Večeras se plamen rasplamsava na istočnoj strani požarišta i na terenu je oko 100 vatrogasca, doznaje se iz županijskog Vatrogasnog operativnog središta u Splitu. Riječ je o novoj smjeni vatrogasaca koja je večeras zamijenila prethodnu smjenu koja je bila na požarištu.

- Večeras vatreni plamen s viših brdskih predjela spušta prema dolje. Borimo se i činimo sve što je u našoj moći da zaustavimo vatrenu stihiju, izjavio je za Hinu zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Omiša Višeslav Pešić.

Vatrogasci tijekom dana 'okružili' požar

- Kuće nisu ugrožene, ali vjetar nam stvara probleme. Pojačao se za razliku od dana. Jedini plamen je još na vrhu brda, ali do njega ne možemo doći jer je prevelika linija samog požara, rekao je Višeslav Pešić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Omiša. 

Dodao je kako su istočna, južna i zapadna strana požara riješene, te da su vatrogasci okružili cijeli požar.

- Nadamo se da ćemo imati mirnu večer, a ako dođe do pojačanja vjetra spremni smo i na tu soluciju i prilagodit ćemo se situaciji na terenu, istaknuo je.

Mještani nisu mogli vjerovati što ih je snašlo: "Apokalipsa je bila"

Bura divlja, vatreni jezici penju se metrima uvis. Miris izgorene borovine izvukao je noćas iz toplih kuća mještane Lokve Rogoznice koji nisu mogli vjerovati što ih je snašlo.

- Sablasno je bilo, stvarno sablasno. Kad se vjetar digne, ma nevjerojatno. Apokalipsa je bila, kaže Ivica Perković, Lokva Rogoznica.

- Kad je počeo jaki dim i vrućina, toplina, nisi mogao vidjeti auto kakav je bio dim, onda sam rekla djeci idemo svi u auto. Bilo je išlo i nestalo i opet se vratilo nama. Tamo -vamo, nosilo je, ali svake godine ista ruta, kaže Ivan Kovačević, glavni županijski vatrogasni zapovjednik.

Izgorjeli su mladi borovi, nisko raslinje, masline - pokazuje nam opožarenu površinu Teo Kovačić. Priznaje da mu noćas nije bilo svejedno. Obitelj je evakuirao.

- Pošto je bura bila nenormalno jaka, to je išlo, ajme. I mi smo se čak plašili da će to prebaciti gore jer vatrogasac tu ne može ništa, kaže Ivica Perković.

Ono jedino što su mogli - to su i napravili. Lavovski su branili i obranili kuće.

- Staro selo - Lokva je bilo ugroženo, ali evo, vatrogasci su stvarno nadljudskim naporima dali sve od sebe da po takvim vremenskim uvjetima nijedna kuća ne bude oštećena, kaže Višeslav Pešić, zapovjednik VOP-a Omiš.

- Spasili su kuće, svaka im čast, to su toliko važne osobe u našim životima da mi to ne možemo opisati, kaže Perković.

U gašenju je sudjelovalo stotinjak gasitelja iz cijele županije, s 35 vozila. Zbog jake bure zračne snage nisu mogli ni pozvati upomoć. Kuće se i dalje čuvaju.

- Tako će biti do daljnjega, već pripremamo i svježe snage za večeras, to će biti treća smjena, kaže Kovačević.

Hrabri vatrogasci još su jednom pokazali zašto su naši heroji. Teren su obišli i policijski inspektori pa će se, vjerujemo, brzo doznati i uzrok požara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!