07:13 / 24.12.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Gordana i ovaj Božić provodi u kontejneru: Pretrpjeli smo traumu koju ne želim nikome

Gordanina priča

Gordanina priča

Foto: Labirint / HRT

Godinu dana poslije velikog potresa u Petrinji tlo i dalje podrhtava, a Gordana Zrilić još je smještena u kontejnerskom naselju u Petrinji. Njezina je kuća u centru Petrinje razrušena u potresu i neuporabljiva je.

- Da. Trese i dalje, podrhtava i dalje Petrinja, svaki dan, svaki drugi, treći, kako kad. Pretrpjeli smo traumu koju ne želim nikad nikome da se ponovi. Malo smo se smirili u ovim limovima. Sve je tijesno, minijaturno, mali prostor za sina i majku. Uvjeti baš ni nisu - ljeti je bilo vruće, zimi se nekako možeš ugrijati, ali hladnoća dolazi od poda, govori Gordana Zrilić

Smatra da se obnova trebala ubrzati, jer dobivaju samo obećanja, a godišnja doba se izmjenjuju.  

- Koliko mi znamo, u godini dana nijedna kuća u Petrinji nije napravljena, kaže.

Od države su dobili kontejner za stanovanje i oslobođeni su plaćanja režija. Ranije je pomoć dolazila, kaže, sa svih strana, a sada je sve stalo. Trenutačno je gospođa Gordana nezaposlena, na Zavodu za zapošljavanje, no pravo na hranu nema. Ne zna zašto.

- To su nam ukinuli od 1. studenog, podijeli su nas tako da tople obroke dobivaju samo ljudi koji su na socijali, a preko Grada ništa, neki dobivaju, neki ne dobivaju. 

Kaže, od hrane dobivaju mjesečno četiri gotove juhe u vrećici Podravkine, 2 kg brašna, jedno tijesto, litru ulja, kilogram šećera, četiri mesna nareska i četiri paštete. 

Teško joj je doći u grad. 

- Cijeli život mi je ostao ovdje, cijeli život sam tu živjela. Pretužno je i prežalosno i jadno, srce te boli. Kako sve ovo ide, ne vjerujem, iskreno rečeno ne vjerujem ni da ću iduće godine biti za blagdane u svom stanu, kazala je gospođa Gordana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!