Županijski sud u Zagrebu i dalje nema čelnika

10.04.2021.

19:27

Autor: Jelena Bokun/T.V./Dnevnik/HRT

Zgrada Županijskog suda u Zagrebu

Zgrada Županijskog suda u Zagrebu

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zagrebački županijski sud, najveći sud u Zagrebu, i dalje nema čelnog čovjeka. Na prethodnom natječaju niti jedan od šest prijavljenih kandidata nije dobio dovoljno glasova, pa je natječaj na kojem se tražilo tko će na tom mjestu naslijediti Ivana Turudića - poništen. Uskoro se očekuje raspisivanje novog...


Četiri mjeseca nakon što je istekao mandat Ivanu Turudiću, novi predsjednik još nije izabran. Natječaj objavljen u srpnju, poništen je 31. ožujka.

- Moram reći da je pomalo neobično da baš nitko od šest kandidata nije izabran od strane članova DSV-a. Mislim da nije dobro da ŽS, kao najveći sud u Zagrebu, gdje se vode zaista najteži predmeti, nema predsjednika, rekla je Maja Štampar Stipić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu.

Sutkinja Štampar Stipić, koja je, među ostalima, presudila Ivi Sanaderu, bila je jedna od šest kandidata. Prijavit će se opet, a dugogodišnji glasnogovornik suda Krešimir Devčić o ponovnoj kandidaturi još nije odlučio.

- Obzirom na rezultate glasanja na ovom posljednjem natječaju i način na koji su članovi DSV-a glasali, evidentno je da se traže novi ljudi. Ja mislim da će to na neki način biti poziv novim sucima, smatra Devčić. 

Pomalo neobično, ali čak 5 od 11 članova Vijeća u drugom krugu svoje glasove nije dalo nijednom kandidatu.

Sudac istrage Oliver Mittermayer još razmišlja o ponovnoj kandidaturi. Nesuglasje među članovima Vijeća u prvom natječaju ne smatra neuobičajenim.

- A članovi DSV-a imaju dosta velike diskrecijske ovlasti, oni mogu na svoj način razmišljati i odabrati kandidata koji je prema njima najpogodniji. Prema tome, treba pričekati drugi puta pa će vjerojatno nekoga izabrati, kaže Mittermayer.

I dok se u pravnim krugovima može čuti da su kandidati na taj način poniženi, iz DSV-a poručuju da se u procesu izbora predsjednika boduju rezultati rada, sudačka aktivnost, program.

- Mislim da jest pošten, da je fer i svakako da je bolje od onoga što smo imali prije nego što je postojao DSV, kad je postojao Saborski odbor za imenovanja i onda se tamo donosila odluka o popunjavanju takvih mjesta, ističe Tomislav Aralica, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

S kandidatima se obavljaju i razgovori. Pa su tako neki od njih na pitanja odgovarali 5 minuta, a drugi i pola sata. No ni to nije bilo dovoljno da se izabere predsjednik. Iz DSV-a poručuju kako vjeruju da će u drugom pokušaju novi predsjednik biti izabran, čak i ako se prijave isti kandidati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!