Tradicionalni božićni običaji osobito se njeguju u dalmatinskom zaleđu, a od zaborava ih nastoje sačuvati kulturno-umjetnička društva. No najvažnije je to što se običaji prenose s koljena na koljeno pa nisu samo prigodni folklor nego sastavni dio proslava svih velikih crkvenih blagdana u krugu obitelji.
U Žegaru, srcu Bukovice, dom je Radmilovića. Na ognjištu starom 200 godina pucketa vatra od jučer unesenog panja badnjaka - valja je održavati i dodatno se ogrijati prije božićnog ručka. Na kojem su se okupila tri obiteljska naraštaja.
-Ja sam jutros u 4 sata ustala, naložila vatru i zamijesila, „zakuvala”, što mi kažemo - 4 „kruva” sam ispekla, govori Miljka Radmilović, Žegar.
Jedan je poseban - česnica je tradicionalno na blagdanskom stolu. Jer nakon paljenja božićne svijeće, običaj je lomiti taj kruh.
- I stavlja se unutra dukat, 2-3-4-5, koliko tko ima, i tko dobije taj dukat ,on će imati kroz cijelu godinu novaca, rekla je Miljka.
Ove je godine sreća poslužila sina joj Gaju, a u tom običaju posebno uživaju djeca.
- Mi sad njih učimo, oni su naši nasljednici. Mi njima pokazujemo kako su nas naši stari naučili, govori Gajo Radmilović iz Knina.
Od svih običaja djeci je najvažnije - obiteljsko zajedništvo.
- Meni je najdraže kada se skupi cijela obitelj, onda imamo božićni ručak i volim kad palimo svijeću i kad idemo u crkvu, naglašava Ela Radmilović.
Dobrodošli su na božićni ručak i obiteljski prijatelji. Uvijek se i zapjeva jer Božić je blagdan radosti, mira i ljubavi.
- Na Božić je običaj da se oprosti sve, da se pomire komšije, da se pomire braća, rođaci, da se kaže: evo, sad ćemo poravnati to, nazdraviti i popiti. Idemo u Novu godinu s mirom u duši i Božjim blagoslovom, govori Gajo Radmilović.
Naučio je to Gajo od svoga djeda i zato s ljubavlju sve ono naučeno prenosi svojoj djeci kako bi se očuvala obiteljska tradicija.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!