Predstavljen prijedlog novih sankcija Rusiji

04.05.2022.

19:24

Autor: Zdenka Kardum/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

EU zabranjuje uvoz ruske nafte

EU zabranjuje uvoz ruske nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je prijedlog novih sankcija Rusiji. One uključuju, među ostalim, zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine te sankcioniranje počinitelja zločina u Buči i odgovornih za opsadu u Mariupolju. Najnoviji i dosad najteži, šesti paket sankcija, morat će jednoglasno potvrditi svih 27 članica EU-a. 

HRT-ov novinar Tihomir Vinković rekao je kako se, kada je prijedlog sankcija stigao pred stalne predstavnike Vijeća, moglo vidjeti da su Mađarska i Slovačka već dobile izuzeće, te da bi za njih prestanak uvoza ruske nafte trebao biti tek krajem sljedeće godine.

- Malo je čudno jer je prošlo gotovo mjesec dana od 5 travnja kada je Ursula von der Leyen u Strasbourgu predstavila peti krug sankcija i najavila šesti krug, te najavila da će se odnositi na naftu. Europska komisija imala je dovoljno vremena osluškivati što se događa u zemljama članicama i kakvo je njihovo mišljenje, rekao je Vinković. 

Dodao je i kako je za prošle sankcije trebalo tri dana od 5 do 8 travnja, "ali kažu da je bio vikend pa da se malo produžilo". 

Rat energentima nastavlja se. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen na predstavljanju šestog paketa sankcija Kremlju u parlamentu je istaknula da se sastoji od četiri vrste.

- Danas ćemo predložiti zabranu uvoza ruske nafte u Europu. To će biti potpuna zabrana uvoza ruske nafte, i sirove i prerađene, neovisno o načinu transporta, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europske su zemlje ovisne o ruskom plinu i nemaju jedinstveno stajalište o embargu. Slovačka je već najavila da će tražiti izuzeće, trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga.

- Slovačka podupire sankcije Rusiji, ali kažemo da će nam trebati prijelazni rok dok se ne prilagodimo novonastaloj situaciji. U vrlo smo lošoj poziciji jer uvozimo 70% nafte iz Rusije, rekao je Richard Sulik, slovački ministar gospodarstva.

Budimpešta je pak, sugerirala da je embargo na uvoz ruskih energenata za nju "crvena linija". Rusija - Europskoj uniji isporučuje oko 40% plina i 26% nafte.

- Pobrinut ćemo se za to da postupno izbacimo rusku naftu tako da nama i našim partnerima bude omogućeno osiguranje drugih putova opskrbe i u isto vrijeme smanjimo utjecaj na globalna tržišta. I zato ćemo u roku od šest mjeseci postupno i kontrolirano ukinuti uvoz sirove nafte i naftnih prerađevina, naglasia je predsjednica Europske komisije.

Meta novih sankcija su, uz naftnu industriju, i ruske banke. Isključene su najveća Sberbanka iz SWIFT-a, i još dvije veće banke.

- Napokon isključujemo Sberbank iz SWIFT-a. Sberbank je jedna od najvećih ruskih banaka. On drži 37% cjelokupnog bankarskog sektora, dodala je Von der Leyen. 

U sklopu šestog paketa sankcija zabranjeno je lobiranje za ruske kompanije te emitiranje trima ruskim medijima u Europskoj uniji. Sankcionirat će se i visoki ruski vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Ukrajini.

- Visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili ratne zločine u Buči i oni koji su odgovorni za neljudsku opsadu Mariupolja naći će se pod sankcijama. Time se šalje signal svim zločincima. Znamo tko ste i nećete se izvući, poručila je Ursula von der Leyen.

Budućnost Europske unije piše se u Ukrajini, istaknula je šefica Europske komisije. Predložila je da se počne raditi na ambicioznom paketu za oporavak Ukrajine nakon rata. Veliki paket za poslijeratnu obnovu Ukrajine zahtijevat će i velike investicije.To će donijeti stabilnost i sigurnost toj zemlji te na kraju popločiti put za ukrajinsku budućnost u Europskoj uniji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!