Sjeverodoneck pod udarom granata, Ukrajinci pružaju otpor

11.06.2022.

08:17

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik u podne/HRT

Zelenski opet pozvao Zapad da pomogne Ukrajini u naoružanju

Zelenski opet pozvao Zapad da pomogne Ukrajini u naoružanju

Foto: Stringer / REUTERS

Ruska vojska nastavlja bitku za osvajanje istoka Ukrajine, a ukrajinske snage još pružaju otpor u predgrađima Sjeverodonecka. Istodobno, bilježe napredak u jugoistočnoj regiji Zaporižja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još je jednom pozvao Zapad da pomogne njegovoj zemlji u naoružavanju. Nižu se reakcije na smrtne kazne izrečene britanskim državljanima koji su se borili u Ukrajini, a ruske su ih snage zarobile u Mariupolju.

Sjeverodoneck je i dalje pod udarom ruskih granata. Ukrajinci još pružaju otpor u predgrađima. Proruski separatisti tvrde da su potpuno opkolili ukrajinske snage u industrijskom postrojenju Azot te navode da se u skloništima tvornice kriju ukrajinski branitelji i civili.

- Naši branitelji drže položaje. Imamo dinamičnu granicu, granicu koja dijeli grad na dva dijela: okupirani dio i dio pod našom kontrolom. Ta se granica može znatno pomaknuti čak i u jednom danu. Ako ponovno zauzmemo 3, 4 ili 5 kuća, linija obrane ide u potpuno drugom smjeru, rekao je Serhij Hajdaj, guverner Luhanska.

Pod ruskom je paljbom i obližnji Lisičansk. Borbe se vode za prometnicu u tom gradu, jedinu preostalu rutu kojom se opskrbljuje ukrajinska vojska u Luhanskoj oblasti i koja Lisičansk povezuje s teritorijem pod nadzorom Ukrajine.

- Nastavljaju se vrlo okrutne borbe u Donbasu. Ponavljam ova imena svaki dan: Doneck, Lisičansk, Bahmut, Slovjansk. I mnoga, mnoga druga. Rusija želi uništiti sve gradove u Donbasu - sve - i to nije hiperbola. Žele razoriti gradove kao što su to učinili s Mariupoljem. Sve te ruševine nekad su bile sretni gradovi. Od naših partnera stoga tražimo da nam pomognu u naoružavanju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Velika Britanija i dalje će podupirati Ukrajinu i pomagati joj politički i vojno. Istaknuto je to u razgovoru ukrajinskog predsjednika i britanskog ministra obrane koji je jučer iznenada doputovao u Kijev.

- Oružje, financije, sankcije - to su tri područja u kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo dosljedno pokazalo svoje vodstvo, dodao je Zelenski.

- Sada vidimo da je Ukrajina sposobna odgurnuti Rusiju od Donbasa. Vidimo da je režim koji sam upravo spomenuo na rubu kolapsa, barem što se tiče vojne moći. Sada su na rubu iscrpljenosti, rekao je Ben Wallace, ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U međuvremenu, nižu se reakcije na smrtne kazne izrečene Marokancu i dvojici britanskih državljana koji su se borili u Ukrajini. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov ističe da je smrtna kazna u Rusiji ukinuta.

- Trenutačno, ti su procesi utemeljeni na zakonodavstvu Narodne Republike Doneck jer su zločini počinjeni na njezinu teritoriju. Sve ostalo su spekulacije. Ne bih se miješao u pravni sustav Narodne Republike Doneck, dodao je Lavrov.

Britanski premijer naredio je svojim ministrima da učine sve kako bi se osiguralo oslobađanje dvojice britanskih državljana.

I dok na istoku Ukrajine bjesni rat, borba za ukrajinske žitarice se nastavlja. Rusi odbacuju optužbe o krađi žita. Vlasti se u dijelu Ukrajine koji je zauzela Rusija koriste posebnim metodama za izbjegavanje sankcija kako bi prodale ukrajinsko žito, većinom u Afriku i na Bliski istok, prenosi Reuters. Zapad poziva Moskvu na deblokadu crnomorskih luka, a Kijev Zapad na uvođenje još strožih sankcija Kremlju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!