Crnogorci se nadaju da kriza vlasti neće eskalirati

05.02.2022.

19:30

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Vicko Dragojević/Zdenka Kardum

Pala je Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića

Pala je Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića

Foto: Stevo Vasiljevic / REUTERS

Pala je Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. Crnogorski parlament sinoć joj je izglasao nepovjerenje nakon što je tu inicijativu pokrenuo potpredsjednik vlade Dritan Abazović uz potporu oporbenih stranaka.

Vlada Krivokapića ući će u povijest kao vlada s najkraćim stažem u crnogorskoj političkoj povijesti. Sada slijedi pokušaj formiranja manjinske vlade. Najviše se kao o mogućem mandataru govori o Dritanu Abazoviću dosadašnjem potpredsjedniku vlade kojega je Krivokapić prije dva dana pokušao razriješiti dužnosti i u tome nije uspio. Stranke su već počele razgovore, izvijestio je, među ostalim, Vicko Dragojević.

Aktualna vlada u Podgorici dobila je potporu samo 11 zastupnika od ukupno 81 u parlamentu.

- Što ćemo, političke prilike su takve da možda nije moglo dalje, ali u svakom slučaju treba da budemo ponosni da smo uradili ono što je bio prvi cilj prve demokratske vlade, a to je da konačno građani Crne Gore vide da se promjene ovdje mogu desiti, rekao je Dritan Abazović, potpredsjednik vlade Crne Gore (stranka URA).

- Izabrat će se nova vlada. Ja vjerujem bolja vlada nego što je bila ova. Sve ono što je dobro radila ova vlada 42. vlada sledeća vlada treba da nastavi da unaprijedi i da ispravi sve ono što je loše što je rađeno, navodi Miloš Konatar, stranka URA.

Četrnaest mjeseci nakon što je imenovana prosrpska Vlada premijera Krivokapića, stranka URA predvođena potredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem uz potporu oporbe inicirala je opoziv. Krivokapakić je imao potporu Srpske pravoslavne crkve koju je izgubio. Sada prstom upire prema crnogorskom predsjedniku Mili Đukanoviću. Tvrdi da iza pada vlade stoji upravo on i Abazović. Krivokapić je prije desetak dana izjavio da mu nema spasa.

- Ovo je cilj. Vrlo jednostavan: da poslije četvrtog se pojavi spasilac srpstva i Srpske pravoslavne crkve u imenu nekog drugog, rekao je Zdravko Krivokapić, (premijer Crne Gore 27. siječnja 2022.).

Politički protivnici na teret Krivokapiću stavljaju da je svojim djelovanjem nekoliko puta otežao suradnju zakonodavne i izvršne vlasti. Optužuju ga i za usporavanje europske integracije Crne Gore. Većina građana Crne Gore pozdravlja opoziv vlade

- Budućnost Crne Gore je u promjenama. Budućnost Crne Gore je da se bori za vladavinu prava, za demokratiju, kaže Slavko iz Podgorice.

- Samo se nadam da ne bude dodatne političke nestabilnosti među ljudima, da malo prestanu tenzije, rekao je Esad iz Podgorice.

Vrhunac političke krize bili su veliki neredi u rujnu prošle godine na Cetinju prigodom ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve. Nakon jučerašnje smjene vlasti očekuje se formiranje manjinske vlade.

- Cilj je da Crna Gora izađe iz blokade. Cilj je da se što prije formira vlada ako je to moguće. Ako to nije moguće onda treba izaći na izbore, dodaje Abazović. 

Crnogorci se nadaju da kriza vlasti neće eskalirati te da će se u Crnoj Gori - punopravnoj članici NATO-a i zemlji koja teži članstvu u europskoj obitelji - političke tenzije smiriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!