Dramatični poremećaji u opskrbi energentima u Europi

15.10.2022.

19:07

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alba_alioth / Shutterstock

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je dramatične poremećaje u opskrbi energentima u Europi. Neizvjesnost vezano uz završetak rata na istoku Europe mogla bi još dugo potpirivati inflaciju i "hraniti" strah od recesije, a već smo se pomirili s time da je vrijeme jeftine energije - iza nas...

Energetska situacija u Europi drastično se pogoršala. Cijene plina i struje eksplodirale su. Raste strah od mogućih nestašica. Putin želi da Europljani plate zbog otpora ruskoj invaziji u Ukrajini - tvrdi šefica Europske komisije Ursula von der Leyen


- Putin uvelike manipulira tržištima energije. Zbog Putina i njegova rata energija, plin i benzin iznimno su skupi. To je cijena koju on želi da platimo. No to je i način na koji nas misli podijeliti, ali uzalud!, poručila je.


Europski ministri energetike u Pragu su prije nekoliko dana razgovarali o tome kako zaustaviti energetsku krizu i odrediti gornje granice cijena energenata. 


- Najprije ćemo potaknuti smanjenje potražnje, a onda postići solidarnost među državama članicama. Intervenirat ćemo i u cijene plina, olakšati njegovu zajedničku kupnju, a osigurat ćemo i redovitu opskrbu, rekla je Kadri Simson, povjerenica Europske komisije za energetiku.

Podjele u EU

Unija je podijeljena. 15 zemalja članica, među kojima Francuska i Španjolska, traže određivanje gornje granice za cijene plina, dok druge zemlje, predvođene Njemačkom i Danskom, smatraju da bi to ugrozilo europsku sigurnost opskrbe. U Pragu se na stolu našla i važna tema: kako ograničiti utjecaj cijena plina na cijenu električne energije.


- Rumunjska potpuno podupire ideju o razdvajanju cijene plina od cijene struje. Oduvijek tvrdimo da Rusi manipuliraju cijenom plina, rekao je rumunjski ministar energetike Virgil-Daniel Popescu.


- Moramo razgovarati s partnerima koji Europu opskrbljuju plinom. Cilj je postići što nižu cijenu kako bismo izbjegli potrese na tržištu, i nikako ne smijemo dopustiti formiranje najviše cijene plina, rekao je Sven Giegold, državni tajnik u njemačkom ministarstvu energetike.


Rusija je dobavljač 40 posto plina i 26 posto nafte za Europsku uniju. Šef Kremlja iz Kazahstana je poručio da će Rusija isporučiti još plina ako to Europa zatraži.


- Nikoga ni u čemu ne ograničavamo niti isključujemo te smo spremni isporučiti dodatne količine plina u jesensko-zimskom razdoblju, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

   

- Zima može biti relativno topla, ali jedan tjedan ili samo pet dana može biti ekstremno hladno. U tom kratkom razdoblju, ne daj Bože, mogu se smrznuti cijeli gradovi, cijele zemlje u Europi, rekao je Alexei Miller, predsjednik Uprave Gazproma.

Raste nezadovoljstvo u Njemačkoj


Ukrajina je, pak, zbog ruskih raketnih udara na svoje termoelektrane obustavila izvoz električne energije Europi kako bi stabilizirala vlastiti energetski sustav. 


U Njemačkoj raste nezadovoljstvo. Građani optužuju vladu da je svojom politikom dovela do porasta inflacije i nepotrebnog poskupljenja energenata.


- Ljudi ne znaju što ih očekuje, ne znaju kako će se grijati, ne znaju koliko će porasti cijene, rekla je Kristin Brinker, predstavnica Alternative za Njemačku.


Berlin je pripremio nekoliko paketa pomoći građanima i gospodarstvu, posljednji je vrijedan 65 milijardi eura.


- Osigurat ćemo i da naše nuklearne elektrane na jugu zemlje budu operativne i nastave proizvoditi energiju. To ne znači da smo time riješili sve probleme, ali smo barem omogućili kakvu-takvu sigurnost tijekom zimskog razdoblja, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.


Kriza je pokazala da je ovisnost Europe o energentima i dalje velika, prije svega o ruskima. Zima je na vratima. Europljani očekuju brze poteze. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!