Tisuće radnika Praznik rada obilježile prosvjedima, nezadovoljstvo sve veće

01.05.2022.

19:28

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prosvjed u Parizu

Prosvjed u Parizu

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Sindikati diljem Europe i svijeta iskoristili su tradicionalne prvosvibanjske povorke kako bi upozorili na visoku nezaposlenost, otpuštanja, urušavanje životnog standarda radnika. U Istanbulu, pak, deseci uhićenih na okupljanjima u povodu Praznika rada.


Stotine tisuća radnika diljem Europe obilježile su Praznik rada prosvjedima zbog sve većeg socijalnog nezadovoljstva. Tisuće radnika na provosvibanjskim skupovima u više njemačkih gradova. Sindikati upozoravaju na porast nesigurnosti na tržištu rada.

- Želimo veće plaće i da imamo život vrijedan življenja, rekao je prosvjednik iz Berlina.

Ove godine na skupovima u Njemačkoj dominira i rat u Ukrajini.

- Trenutačno da, najviše razmišljamo i o ratu u Ukrajini, kaže prosvjednica iz Berlina.

- Sindikati su uvijek bili dio međunarodnog mirovnog pokreta. Putin ne poštuje europski mirovni poredak pa je prirodno da sindikati danas šalju poziv za mir i globalno razumijevanje, rekao je Reiner Hoffmann, predsjednik Njemačke konfederacije sindikata.

U Düsseldorfu se na prvosvibanjskom skupu pojavio i kancelar Olaf Scholz.

- Danas je Praznik rada i solidarnosti. Dan međunarodne solidarnosti. Zajedno se borimo za demokraciju i mir. Zato smo danas solidarni s građanima Ukrajine koji brane vlastitu državu. Pozivam ruskog predsjednika da puške utihnu. Povucite svoju vojsku. Poštujte suverenost i neovisnost Ukrajine, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

U Francuskoj Prvi svibnja protječe uz povorke i prosvjede. Sindikati i udruge prosvjeduju protiv brojnih otkaza te oštre politike vlade Emmanuela Macrona.

- Bez društvenog pritiska i ravnoteže snaga nikada ništa nećemo postići. To nam povijest pokazuje, izjavio je prosvjednik.

Sindikati zahtijevaju sigurnija radna mjesta, zdravstvenu zaštitu i daljnje ulaganje u obrazovanje.

I u Španjolskoj slični prizori. U velikim gradovima prosvjedni skupovi protiv mjera štednje te se izražava potpora radničkim pravima.

Deseci tisuća Grka prosvjedovali su protiv vladinih reformi i nezaposlenosti. "Ukinite kapitalističko barbarstvo i izrabljivanje radnika" - izvikivali su prosvjednici u povorkama kroz Atenu.

- Ovo je dan borbe. Ima posebnu simboliku, ali i dalje ostaje dan borbe. Dan kada moramo posegnuti za aktualnim zahtjevima vezanima za radnike, rekao je Konstantinos Vlachakis, Koalicija radikalne ljevice.

Na Praznik rada tisuće ljudi u mimohodu u središtu Moskve. Poveo ga je čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov.

- Prvi su put Anglosaksonci objavili rat našoj zemlji. To se zove hibridni rat, ali on već plamti na svim frontama, od financija do Ukrajine, gdje su oni, pod vodstvom pristaša Bandere, odlučili okupirati slobodoljubivi Donbas, rekao je Genadij Zjuganov, vođa Komunističke partije.

U središtu Istanbula policija je spriječila prosvjednike koji su pokušavali doći do središta grada - Trga Taksim - gdje je okupljanje zabranjeno. Uhićeni su deseci demonstranata.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!