Nastavljaju se napetosti oko NE Zaporižja

20.08.2022.

12:09

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Pogled na NE Zaporižje

Pogled na NE Zaporižje

Foto: Planet Labs PBC / REUTERS

Ukrajina je dronovima napala Krim i onesposobila pola zračnih snaga Crnomorske flote - tvrde ruske novinske agencije. Nastavljaju se i napetosti oko nuklearne elektrane Zaporižja. Moskva poručuje da ruska vojna prisutnost u Zaporižju jamči kako se neće ponoviti "černobilski scenarij". Istodobno, ruski Gazprom privremeno prekida isporuku plina Europskoj uniji putem Sjevernog toka.

Nuklearka Zaporižja, najveća u Europi, na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju potičući strah od nuklearne katastrofe.

Vladimir Putin
telefonski je sinoć razgovarao o stanju u vezi s nuklearkom s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Putin je upozorio Macrona da bi granatiranje Zaporižja, za što okrivljuje kijevske vlasti, moglo rezultirati katastrofom velikih razmjera. Dvojica čelnika složila su se da se u elektranu pošalje tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Glavni tajnik UN-a, koji je jučer posjetio Odesu, rekao je da Agencija samostalno odlučuje kada će i kako provesti inspekciju.

- UN u Ukrajini ima logističke i sigurnosne kapacitete koje, ako je potrebno, može premjestiti iz Kijeva u Zaporižja. Ali to ovisi o odlukama Međunarodne agencije i o pristanku stranaka, naravno, uz suglasnost ukrajinske vlade, poručio je Antonio Guterres. 

Guterres poziva da se područje oko nuklearke demilitarizira, što Rusija odbija. Traži i da se elektranu ne isključi iz ukrajinske mreže.

- Jasno je da struja koju stvara elektrana Zaporižja pripada Ukrajini i da je prijeko potrebna ukrajinskom stanovništvu, pogotovo tijekom zime. To se načelo mora potpuno poštovati, kaže.

- Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju mora se omogućiti da što prije pristupi nuklearnoj elektrani Zaporižja, poštujući punu suverenost Ukrajine, kako bi se osigurala elektrana i omogućio nadzor nad nuklearnim materijalom, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Nuklearkom upravljaju Ukrajinci, a cijeli je kompleks pod nadzorom ruskih okupatora.

- Nuklearna elektrana Zaporižja mogla bi opet biti sigurna kada dođe međunarodni tim. Nastavi li se ruska ucjena radijacijom, ovo bi ljeto moglo ući u povijest Europe kao jedno od najtragičnijih svih vremena. Jer nigdje u svijetu ne postoji procedura u slučaju da neka teroristička država pokrene nuklearni napad i elektranu pretvori u metu, ističe ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Na samom terenu silovite se borbe nastavljaju. Pod snažnim su ruskim napadima Mikolajiv i mjesta oko Bahmuta.

U napadima na Harkiv u nekoliko je dana poginulo najmanje dvadeset ljudi, a više od 40 ih je ozlijeđeno.

- Na sve ćemo ove napade odgovoriti. Utvrdit ćemo identitet svakog okupatora koji naredi i izvede udare na te gradove. I sve ćemo ih privesti pravdi. Nijedan se ubojica neće sakriti, poručio je Zelenski.

U crnomorskim lukama sve je prometnije. Dodatnih deset brodova sa žitom spremno je napustiti ukrajinske luke i krenuti put Afrike i Bliskog istoka. Afričke zemlje uvoze više od 40 posto ukrajinskog i ruskog žita. Ondje vlada strah od mogućih nereda izazvanih skupoćom kruha i nestašicom hrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!