19:37 / 26.04.2022.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Svjetska diplomacija čini sve da se rat u Ukrajini što prije završi

Sergej Lavrov i Antonio Guterres

Sergej Lavrov i Antonio Guterres

Foto: Maxim Shipenkov / REUTERS

Dok traju borbe na istoku i jugu Ukrajine, svjetska diplomacija čini sve da se rat čim prije završi. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u posjetu je Moskvi pozvao na hitan prekid vatre, a ruski šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je NATO i SAD-e za stanje u Ukrajini. 

Glavni tajnik UN-a stigao je u Moskvu, u prvu mirovnu misiju od početka ruske agresije na Ukrajinu. S ruskim državnim vrhom pokušat će dogovoriti prekid vatre i dopremu humanitarne pomoći civilima.

- Znam da danas, dok se suočavamo sa složenom situacijom u Ukrajini, imamo različite interpretacije što se ondje događa. Ali to ne ograničava mogućnost vrlo ozbiljnog dijaloga o tome kako najbolje raditi na tome da se smanji patnja ljudi, poručio je Antonio Guterres

Rusija podupire nastavak pregovora, ali malo je vjerojatno da će oni uspjeti ako se Kijev nastavi naoružavati - upozorava Lavrov. Optužio je NATO i SAD za stanje u Ukrajini.

- Vidimo, a o tome sam detaljno razgovarao s našim kolegom i prijateljem Antoniom Guterresom, da su se problemi s Ukrajinom nagomilali. To se događalo uglavnom u kontekstu taktike naših američkih kolega i njihovih saveznika kojima je cilj bezgranično širenje NATO-a i izgradnja unilateralnog svjetskog poretka, rekao je Sergej Lavrov.

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba poručio je glavnom tajniku UN-a:

- Predlažemo glavnom tajniku da se, umjesto na širi prekid vatre, ponajprije usredotoči na jedno pitanje: evakuaciju iz Mariupolja, kaže Kuleba.

Guterres potvrđuje: spreman sam mobilizirati sve ljudske i logističke resurse za spašavanje života u Mariupolju.

- Predložio sam stoga osnivanje humanitarne kontaktne skupine koja će okupiti Rusku Federaciju, Ukrajinu i Ujedinjene narode kako bi razmotrili mogućnost otvaranja sigurnih humanitarnih koridora uz lokalni prekid neprijateljstava, ističe Guterres.

U vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj Sjedinjene Države organizirale su sastanak o načinu pomoći ukrajinskoj vojsci. Na skupu sudjeluju predstavnici 40-ak država saveznica i zemlje koje nisu članice NATO-a. Glavna je tema dostava dodatne vojne pomoći Ukrajini.

- Moji ukrajinski prijatelji, znamo kakav teret nosite i trebali biste znati da vam svi čuvamo leđa. I zato smo danas ovdje da ojačamo arsenal ukrajinske demokracije, poručio je Lloyd Austin, ministar obrane SAD-a.

I Njemačka će Ukrajini dodatno poslati vojnu pomoć unatoč opreznoj politici Berlina. Najavila je Kijevu poslati tenkove Leopard i drugu pomoć.

- Odlučili smo jučer poduprijeti Ukrajinu slanjem sustava protuzračne obrane Gepard, što je upravo ono što Ukrajina treba kako bi osigurala svoj zračni prostor, rekla je Christine Lambrecht, njemačka ministrica obrane.

36. je obljetnica i dan sjećanja na žrtve nuklearne katastrofe u Čenobilu.  

- Ruska okupacija nuklearne elektrane u Černobilu od 24. veljače do kraja ožujka bila je "jako, jako opasna", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi

On je s izaslanstvom posjetio mjesto najveće svjetske nuklearne nesreće čije su posljedice bile strašne; tisuće mrtvih i ranjenih, mnogi teško oboljeli... A evakuirano je oko 350 tisuća ljudi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!