Kurelić: Iznenađujuća snaga ljevice u Francuskoj; Nije se očekivao debakl Janše

24.04.2022.

20:01

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

 Prof.dr.sc. Zoran Kurelić

Prof.dr.sc. Zoran Kurelić

Foto: Dnevnik / HRT

Što će izbori u Francuskoj donijeti Europi, a što će rezultati izbora u Sloveniji, među ostalim, značiti za odnose Hrvatske i Slovenije? Prof.dr.sc. Zoran Kurelić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako ne vjeruje da Marine Le Pen može napraviti iznenađenje i pobijediti na francuskim izborima. Ako izlazne ankete pokazuju točne informacije, Kurelić kaže, onda je Robert Golob ostvario jako dobar rezultat, te je lijevi centar potpuno pobijedio.

Naglasio je kako će biti slabija izlaznost na izborima u odnosu na prošle. Građani u različitim dijelovima Francuske ravnomjerno izlaze na izbore, što je dobra vijest.

Jača li francuska desnica?

Kurelić je naglasio kako desnica na ovim izborima ne jača, već naprotiv, smatra da je lijeva politička opcija ojačala.

- Francuzi imaju izbore u mjesecu lipnju, taktiziranjem Mélenchona i ljevice bilo je da što slabije prođe Macron, te da na parlamentarnim izborima za Donji dom, ljevica prođe bolje. Prema tome, nije da desnica jača, bolje će proći Marine Le Pen, nego što je prošla prije pet godina, ali snaga koja je iznenađujuća je snaga ljevice, poručio je profesor Kurelić.

Emmanuel Macron vjerojatno ulazi u svoj drugi mandat. Za Europsku uniju je to svakako bolja opcija, jer su se europski čelnici bojali da na čelu Francuske ne bude Marine Le Pen, jer je on prijateljica ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Macron će nastaviti politiku koju je vodio i do sada prema Europskoj uniji, ali u Francuskoj će mu biti teško. 

U Sloveniji ljevica uvjerljivo vodi

U Sloveniji izlazne ankete pokazuju da ljevica uvjerljivo vodi. Sadašnji premijer Janez Janša nema s kime napraviti koaliciju.

Ako izlazne ankete pokazuju točne informacije, Kurelić kaže, onda je Robert Golob ostvario jako dobar rezultat, te je lijevi centar potpuno pobijedio.

Rezultati iznenađuju, nitko nije predviđao debakl Janše.

Što donosi dolazak ljevice na vlast? Kurelić je kazao kako ne očekuje neke velike promjene u slovenskoj politici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!