03:01 / 24.04.2022.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Slovenija: Prema anketama - "mrtva trka" Janše i Goloba

Slovenija uoči parlamentarnih izbora

Slovenija uoči parlamentarnih izbora

Foto: HRT / HTV

Oko milijun i 700.000 slovenskih birača sutra će imati priliku odlučivati između politike koju je posljednje dvije godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob, predstavljajući se kao njegov antipod. 

Robert Golob godinama je bio na čelu velike državne energetske tvrtke GEN-I. Sada se uspješno predstavio kao "novo lice" slovenske političke scene. Njegova stranka "Pokret sloboda" i Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog premijera Janeza Janše, prema posljednjim anketama vode "mrtvu utrku" s oko 26% potpore birača. Neizvjesna je utrka i za treće mjesto - između Ljevice (L) i Socijalnih demokrata (SL) koji imaju malo manje od 9% potpore. Sastavljanje vladajuće koalicije moglo bi biti pravi izazov, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a novinar Gordan Žvanović. 

Neizvjesno je i hoće li stranka Marjana Šareca (LMŠ) prijeći izborni prag. Stranka Alenke Bratošek (SAB) je također u sličnoj poziciji. 

Janez Janša ima problem u pronalaženju koalicijskog partnera. Može računati na Novu Sloveniju - Kršćanske demokrate, dodaje Žvanović i ističe da Golob ima veći koalicijski potencijal, posebno među strankama lijevo liberalnog bloka. No ako Stranka Alenke Bratošek i Stranka Marjana Šareca ne prođu izborni prag, mogla bi se dogoditi "pat pozicija" da nijedna strana ne može sakupiti dovoljno glasova kako bi stvorila vladajuću koaliciju. U toj bi situaciji ključnu ulogu mogla imati stranka Povežimo Sloveniju (PoS). Analitičari kažu da bi oni bili skloniji suradnji s Janšom.

Potporu Janši dao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Na twitteru je objavio da je sa slovenskim kolegom dobro surađivao te da su unapređivali odnose dviju država. 

U slučaju da pobijedi Robert Golob spona u hrvatsko-slovenskim odnosima mogla bi biti čelnica Socijaldnih demokrata Tanja Fajon koja se u Europskom parlamentu otvoreno protivi ulasku Hrvatske u Schengen. Također inzistira da Hrvatska provede kompromitiranu arbitražu, izjavio je Žvanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!