Štednja energije diljem Europe

05.08.2022.

19:42

Autor: Anita Suknjov/T.V./Dnevnik/HRT

Zbog krize u Ukrajini i redukcije ruskog plina, članice EU-a sve se više okreću štednji

Zbog krize u Ukrajini i redukcije ruskog plina, članice EU-a sve se više okreću štednji

Foto: - / Shutterstock

Zbog krize u Ukrajini i redukcije ruskog plina, članice Europske unije sve se više okreću štednji. Cilj je smanjiti potrošnju plina za najmanje 15 posto. Rusija je Njemačkoj već smanjila isporuku plina pa se štedi na javnoj rasvjeti, toploj vodi, grijanju i klimi. Na slične mjere sprema se i Španjolska koja apelira na solidarnost svih članica.

Hladan tuš dočekao je kupače na bazenu u Hanoveru. Prvi je to grad koji je isključio toplu vodu u sklopu mjera štednje nakon ruske krize s plinom.

Osim na bazenima, tople vode neće biti za pranje ruku u javnim zgradama, sportskim dvoranama i teretanama.

Mjere štednje obuhvatit će i grijanje. U javnim zgradama biti će isključeno od travnja do rujna, a ostatak godine bit će postavljeno na najviše 20 stupnjeva.

- Želimo uštedjeti najmanje 15 posto u idućim tjednima i mjesecima. Izdali smo plan s kratkoročnim i dugoročnim mjerama. Naš je apel da štedimo energiju gdje god je moguće. To je potrebno za jesen i zimu. Svi moraju štedjeti, poručio je Belit Onay, gradonačelnik Hannovera.

Štedi se i na javnim fontanama, a svjetla na poznatim građevinama, poput Brandenburških vrata, bit će ugašena.

- Povećana štednja postala je vrlo važna Europi i Njemačkoj zbog rata u Ukrajini i prijetnji Rusije da će prekinuti opskrbu. Javne institucije moraju biti primjer. To činimo i u Berlinu isključivanjem vanjske rasvjete na 200 zgrada, kaže Markus Kamrad, predstavnik gradske uprave Berlina.

Hitne mjere štednje uvela je i Španjolska. Zimi će grijanje biti ograničeno na 19 stupnjeva, a ljeti hlađenje na 27 stupnjeva.

- Moramo ugasiti svjetla u trgovinama te u javnim zgradama koje se ne koriste. Vrijeme je da pokažemo kako reagiramo na ucjene, da svi shvate da je svaka ucjena, agresija na jednu članicu Europske unije, usmjerena protiv svih članica. Svi se moramo potruditi da pomognemo građanima koji zabrinuto gledaju na jesen i zimu, ističe Teresa Ribera, ministrica za ekološku tranziciju.

Iako se Španjolska najglasnije protivila prijedlozima Europske komisije, ipak je pristala smanjiti potrošnju energije za sedam posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!