Platforma za upravljanje voznim parkovima

22.08.2022.

07:00

Autor: Anita Suknjov/T.V./Dnevnik/HRT

Platforma za upravljanje voznim parkovima

Platforma za upravljanje voznim parkovima

Foto: HTV / HRT

Hrvatska se može pohvaliti brojnim startupovima koji postaju uspješni i izvan naših granica. Među njima je i Make IT easy koji tvrtkama nudi platformu za upravljanje voznim parkovima - a kojom polako osvajaju europsko i američko tržište. Jedan dio financiranja već su osigurali, a sada kreću u drugu rundu u kojoj im pomaže i Zagrebačka burza.

Da bi se prošao put od startupa do lidera na tržištu trebaju ideja i velik kapital. Takvo je iskustvo i platforme Mobility ONE koja tvrtkama pomaže uštedjeti vrijeme i resurse, povećati transparentnost i smanjiti troškove.

- Ovakva platforma zapravo upravlja svim procesima povezanim sa korištenjem vozila, sa održavanjem voznog parka, sa dodjelom vozila, alokacijom vozila korisniku. Znači ona je izuzetno korisna tvrtkama. zapravo na jednom mjestu objedinjuje sve informacije i skraćuje vrijeme potrebno za obavljanje usluga, rekao je Mladen Herceg, predsjednik uprave Make IT Easy.

Počeli su drugi krug financiranja kojim planiraju prikupiti 1,5 milijuna eura.

- Mi se želimo širiti za početak sljedeće godine u Europi, a cilj nam je konačno vodit utakmicu na najkompetitivnijem tržištu u SAD-u, dodaje Herceg.

A u toj "utakmici" veliku ulogu imaju investitori. Njih će privući uz pomoć Zagrebačke burze i platforme Funderbeam.

- Pa mi koristimo znanje koje imamo sa tog klasičnog financijskog tržišta, burzovnog, gdje se prikuplja sredstva za velike kompanije, kao što su Atlantic i slično, međutim ta znanja možemo vrlo lako preslikati na manje kopmanije koje treba financirati, ističe Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

- Mi trenutno imamo oko 25 tisuća aktivnih investitora koji dnevno ulažu i serijski ulažu. I evo u zadnjih godinu dana, otkad sam ja preuzeo funkciju, smo digli šest kampanja i to je sad već skoro 3 milijuna eura ukupno, tako da rastemo uz podršku burze, kaže Ognjen Despot, regionalni direktor Funderbeama.

Potencijal platforme vidi i automobilist Juraj Šebalj koji u projekt ulazi kao investitor.

- Zapravo je dobra stvar što postoje ovakve kampanje gdje i mi mali investitori se možemo uključiti i biti dio takvog projekta, rekao je Šebalj.

I dok startup zajednica u Hrvatskoj polako raste, još uvijek je najvažnija početna investicija koja daje vjetar u leđa za daljnje korake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!