Besplatna aplikacija za upravljanje javnom rasvjetom

23.09.2022.

12:35

Autor: Anita Suknjov/Dnevnik/HRT/IMS

Javna rasvjeta

Javna rasvjeta

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Završilo je ljeto i službeno je počela jesen. Gradovi diljem zemlje polako se pripremaju za štednju. U smanjenju troškova i štednji električne energije mogla bi im pomoći besplatna aplikacija za upravljanje javnom rasvjetom - Gosjar.


Jake žarulje na gradskim ulicama polako se gase. Mora se štedjeti jer tko zna koliko će struja poskupjeti, a računi za električnu energiju narasti. Pritom - gradovima može pomoći i besplatna aplikacija Gosjar.

- Možete gledati različite ukazatelje. Znači gdje se vidi koji dio javne rasvjete je slabiji, koji se više kvari od prosjeka, gdje su problemi, zašto se događaju. Može se mjeriti po mjernim mjestima potrošnja energije, može se vidjeti koliko se štedi energije, objasnio je Krešimir Bojčić, direktor tvrtke Kodius.

- Vidimo da negdje na ulici ne svijetli rasvjetno tijelo, prijavi se kvar, dolazi agent koji prouči kvar i zatim ga prijavi, točnu dijagnostiku te izlaze tehničari na teren i popravljaju kvar, kazao je Zvonimir Ivašković, programer.

Aplikacija nudi detaljnu statistiku. Što se popravljalo i koliki su troškovi.

- Onda se kroz aplikaciju može pratiti koja vrsta kombinacije tih sklopova najduže radi i najisplativije. Znači ne da se ide na najjeftiniju javnu nabavu pa da se pomiješaju ti dIjelovi nego da se baš statistički izračuna kroz sustav koji dijelovi su zbilja dobro rade zajedno, rekao je Krešimir Bojčić, direktor tvrtke Kodius.

Među malobrojnim je gradovima koji tako nadziru potrošnju energije i Zagreb.

- Od ukupnog broja svjetiljki javne rasvjete 18 posto je već zamijenjeno u LED, u štedljive žarulje. A drugo imamo imamo i mjeru kasnijeg paljenja javne rasvjete i ranijeg gašenja pola sata u jutarnjim satima tako da bismo uštedjeli, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Aplikacijom, kojom se Zagreb koristi već 13 godina, otkriveno je više od 300 tisuća kvarova na sustavu javne rasvjete.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!