Končarov transformator odlazi u Veliku Britaniju

04.12.2022.

13:32

Autor: Anita Suknjov/Vijesti/IMS/A.S./HRT

Transformator vrijedan 3 milijuna eura

Transformator vrijedan 3 milijuna eura

Foto: Anita Suknjov / HRT

Za domaće tvrtke sve je nemilosrdnija utrka na stranom tržištu i u uvjetima 4. industrijske revolucije, pri čemu je osnovni cilj uspostaviti komunikaciju između ljudi, proizvodnje i strojeva. U tome su ključne takozvane - pametne tvornice

Transformator iz Končareve pametne tvornice odlazi u Veliku Britaniju. Težak 273 tone i vrijedan 3 milijuna eura samo je jedan od tri tisuće koliko ih je dosad izvezeno u čak 91 državu.

- Prošle godine naša realizacija je bila oko 120 milijuna eura. Ove godine rastemo za nekakvih 170 i planiramo dalje rasti u nadolazećem periodu. Imamo investicije svake godine. Širimo se, pokušavamo širiti strojeve i prostor, rekao je Žarko Janić, voditelj Odjela optimizacije Končar energetski transformatori. 

Izvozno orijentirani, kompetitivni i efikasni. Način je to rada u industriji 4.0 ključan za opstanak na tržištu.

- Zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje imamo jedan financiran EU projekt na kojem istražujemo upravo za ovakvu vrstu proizvodnje gdje je svaka jedinica proizvodnje zasebna, posebna po specifikacijama kupca, na koji način napraviti Smart Factory za takvu jednu proizvodnju, kazao je Janić.

Prednosti koje može imati potpuno automatizirana i inteligentna tvornica ključne su za postizanje konkurentnosti.

- Sve stvari koje se događaju u poduzeću trebate prepoznati u realnom vremenu omogućiti ljudima da lakše i jednostavnije rade. Da budu uspješniji i da hrvatsko gospodarstvo bude produktivnije i da se može konkurentno nositi s ostalim poduzećima u inozemstvu, izjavio je Nedeljko Štefanić, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

S 15 proizvodnih lokacija u Europi, upravo je naša kompanija među tri glavne tvrtke za proizvodnju i prodaju transportne ambalaže.

- Mi stalno praktički radimo na automatizaciji. Sva naša ulaganja u proizvodnju zadnjih 5 godina praktički više idu u smjeru automatizacije i bržeg nekakvog proizvodnog toka, rekao je Tonći- Ante Lokas, voditelj tržišta tvrtke Model pakiranja. 


Uz promjene u proizvodnji potrebne su i promjene u razmišljanju. Ljudi kao glavni faktor trebaju doživjeti transformaciju te prihvatiti promjene nužne za rast cjelokupnog gospodarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!