Dolazi li kraj radu na crno?

23.08.2022.

20:02

Autor: Anita Suknjov/Dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: golubovystock / Shutterstock

U javno savjetovanje upućen je Prijedlog zakona o suzbijanju neprijavljenog rada. Prema njemu će Ministarstvo rada javno objaviti registar poslodavaca kod kojih se otkriju radnici na crno. Ti će poslodavci svakom radniku, koji nije bio prijavljen, morati isplatiti plaću i sva javna davanja za šest mjeseci unatrag od utvrđivanja neprijavljenog rada.

Ministarstvo rada i državni inspektorat kreću u borbu protiv sive ekonomije. Novi zakon o suzbijanju rada na crno kontrolirat će poslodavce i uvesti još strože kazne.

- Omogućili smo u korist radnika ako inspektorat utvrdi postojanje neprijavljenog rada da radnik ima pravo na 6 mjeseci neto medijalnih plaća. Šest mjeseci prije datuma utvrđivanja nepravilnosti, pojasnio je Marin Piletić, ministar rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike.

Planira se i osnivanje javnog registra poslodavaca koji budu kršili novi zakon.

- Da naši radnici koji traže posao jasno vide koji su to poslodavci koji su provodili rad na crno i oni kod kojih naravno nije utvrđena takva nepravilnost, dodao je ministar Piletić.

- Crne liste izuzetno dobra stvar, na njima treba opstajati zapravo radi toga da radnik već u trenutku kad se zapošljava i kad ga netko i pozove može vidjeti o kome se radi, da zapravo i društvo vidi koji su to poslodavci koji su uhvaćeni u takvim društvenim nepodopštinama, smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Iz HUP-a ističu kako podržavaju novi zakon i sve kazne koje bi dovele do suzbijanja rada na crno.

- Ja mislim da ga treba suzbijati ne samo represivnim mjerama nego treba raditi na svemu onome što dovodi do toga da ljudi pribjegavaju raditi na crno izlažući se riziku i vrlo visokim kaznama koje se predviđaju zakonom, drastično visoke kazne osobito za ponavljače, kaže Damir Zorić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Radnici koji su neprijavljeni najčešće su iz sektora graditeljstva i ugostiteljstva, te dio obrtnika.

- Ponajprije graditeljstvo, ali i onda neke slične djelatnosti gdje je velika brojka ljudi, ali i onda iz toga proizlazi da i kod nekih manjih poslodavaca koji tobože uzmu nekoga da vide kako je pa će ga onda kasnije prijaviti, pa se to isto tako produži, upozorava Sever.

Očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu već početkom iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!