Mnogi građani spremni su na promjene koje donosi uvođenje eura

17.12.2022.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: Anita Suknjov/Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT

euri

euri

Foto: HTV / HRT

Još samo dva tjedna kuna će biti službena valuta u Hrvatskoj. Prvog dana iduće godine uvodimo euro, a do 15. siječnja slijedi kratko vrijeme prilagodbe. Do tada će se moći plaćati i kunama i eurima. Trgovci bi ostatak, u tom razdoblju, kupcima trebali vraćati samo u eurima. I dok su mnogi građani već spremni na promjene koje dolaze, drugi i dalje imaju nedoumice.

U novu godinu s novom valutom. Razdoblje priprema bliži se kraju. I dok neki 2023. čekaju s već spremnim eurima u džepu, drugi još imaju neke nedoumice.

- Sve sam sredio. Predao novac da se promijeni da ne moram čekati. I eto, rekao je Petar Ivančić iz Požege.

- Kako god bude, što možemo, rekla je Marija Vinković iz Požege.

Neki se pitaju što s računima. Odnosno, u kojoj ih valuti mogu platiti, ako je iznos na uplatnici u kunama, a plaćanje moramo obaviti tijekom iduće godine.

- Banke su tu vodile i druge institucije maksimalnu brigu o zaštiti potrošača i automatski će provoditi konverziju ako su slučajno računi naslovljeni na kune za unaprijed definirane datume i tako će postupati sve do prvog srpnja iduće godine, objasnio je Ivan Hrvoje Maljković, glasnogovornik HUB-a.

Ipak, dođete li u banku, poštu ili Finu s uplatnicom na kojoj je kunski iznos, do 14. siječnja, konverzije neće biti, možete je platiti u kunama.

- Svi naši sustavi su spremni za prihvat već izdanih kunskih uplatnica i njihovu automatiziranu konverziju u euro prilikom plaćanja, rekla je Petra Bašić Jantolić, izvršna direktorica razvoja poslovanja s klijentima u banci.

Osim toga, građane se poziva da što prije polože svoju gotovinu na račune kako bi konverzija bila što brža.

- Tijekom cijele 2023. godine građani mogu besplatno zamijeniti svoju gotovinu u kunama za eure u svim poslovnicama banaka, fine i pošte i to na način da se po jednoj transakciji maksimalno zamijeni 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna, dodao je Maljković.

Nakon toga, od 1. siječnja 2024. samo Hrvatska narodna banka će besplatno o zamjenjivati kune za eure. Novčanice bez vremenskog ograničenja, a kovanice još tri godine, točnije do 1. siječnja 2026.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!