Opasne dječje igračke

03.10.2022.

12:19

Autor: Anita Suknjov/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Opasne dječje igračke

Opasne dječje igračke

Foto: HTV / HRT

Europska komisija nedavno je objavila izvješće o sigurnosti proizvoda u Europskoj uniji. Analiziralo se 627 proizvoda iz 6 kategorija. Među njima su i dječje igračke koje su kupljene preko interneta iz zemalja izvan EU te ležaljke i njihaljke za malu djecu. Pokazalo se da više od trećine testiranih proizvoda predstavlja rizik za potrošače.


Dječje igračke - ono što bi trebalo biti najsigurnije, pokazalo se opasnim. Potvrdilo je to istraživanje prema kojem je čak 84% igračaka kupljenih putem interneta iz zemalja izvan Europske unije - neispravno.

- Radili su analizu igračaka od umjetne mase. Tamo se mogu dodavati određeni aditivi u svojstvu omekšivača, ali nažalost izgleda da su se dodavale tvari koje su već godinama na listi zabranjenih , naglasila je Lidija Barušić, voditeljica laboratorija za predmete opće uporabe, NZJZ "dr. Andrija Štampar". 

A upravo se "zabranjena tvar" poput ftalata našla u dječjim igračkama. 

- Naša udruga je još '99 upozoravala na štetnost ftalata u igračkama, ali evo njih i dalje ima na našem tržištu. Dakle, ne treba se rukovoditi tim niskim cijenama jer niska cijena znači i lošu kvalitetu, istaknula je Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača.

- Kod djece mogu izazivati probleme vezano s reproduktivnim sustavom ili utjecati na plodnost, na hormonalni disbalans na organe kao što je bubreg. Povezuju se i s karcinomima na bubregu i s nekim drugim oštećenjima, govori Barušić.

Takve se igračke prijavljuju u Rapex, europski sustav brzog uzbunjivanja zbog opasnih tvari. Prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno 19 nepravilnosti.

- Čim se u jednoj državi pojavi neka roba koja nije u skladu sa standardima, uzbuni se čitava Europska unija i ako je bilo tko takav proizvod uvezao može ga odmah povući s tržišta, rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Jedan od pokazatelja sigurnosti proizvoda oznaka je - CE jer u Europskoj uniji kontrole su strože. Iako je ta oznaka na većini igračaka, na naše tržište dospiju i one koje nisu ispravne. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!