Kako smanjiti uporabu pesticida?

03.01.2023.

07:00

Autor: Anita Suknjov/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Hrvatska bi trebala do 2030. smanjiti uporabu pesticida

Hrvatska bi trebala do 2030. smanjiti uporabu pesticida

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska bi trebala slijediti naputak Europske unije o smanjenju uporabe pesticida za pedeset posto do 2030. godine. Već je zabranjen izopirazam koji se koristio kao fungicid i čija je primjena već prestala. No, domaći poljoprivrednici ističu - neki pesticidi itekako pomažu u uzgoju i nemaju ekološki prihvatljivu zamjenu. 

Zdrave, ukusne i oku ugodne. Konvencionalno uzgojene jabuke iz voćnjaka Damira Lučića ne bi bile takve da u određenoj mjeri ne upotrebljava pesticide.

- Postoji određeni broj pesticida koje koristimo i oni su nam jako bitni da bismo uspjeli postići kvalitetno voće i količinu. Problem je kada se neki osobito ključni pesticidi pokušavaju maknuti s tržišta, rekao je Damir Lučić, agronom i voćar. 

Ključni pesticid za voćare je i glifosat. Iako nezamjenjiv u suzbijanju korova - našao se na popisu štetnih tvari.

- Mi ga apliciramo direktno na zemlju. On djeluje na travu, smanjuje korov i tako smanjujemo kompetenciju samim voćkama. On se u tlu razgradi vrlo brzo. Mikroorganizmi ga razgrade u roku od dva do tri tjedna i u biti nema nikakve šanse da on dođe na plod, pojasnio je Lučić. 

Cilj je smanjenje uporabe pesticida za 50 posto

Cilj Europske komisije, koji slijedi i Hrvatska, je smanjiti upotrebu pesticida za pedeset posto do 2030. godine. No u domaćoj poljoprivredi i sada se upotrebljava manje pesticida nego u ostatku Europske unije.

- Ako to gledamo na prosjeku EU u promatranom razdoblju od 2011. do 2019. godine to se očituje u smanjenju takoreći od četrdeset posto upotrebe sredstava odnosno pesticida. U odnosu na europski prosjek koji je dvadeset posto, kazao je Ivica Delić, načelnik Sektora fitosanitarne politike u Ministarstvu poljoprivrede.

To potvrđuje i podatak da smo u proteklih trideset godina smanjili broj pesticida s 1600 na 450.

- Ide se za tim da se smanje oni koji su najtoksičniji. Riječ je o tome da su svi pesticidi sintetički otrovi. Dakle oni ubijaju organizme u okoliš. Oni isto tako mogu ubiti ili u najmanju ruku razboljeti čovjeka, rekao je Darko Znaor, konzultant za ekološku poljoprivredu.

No problem je pronaći odgovarajuću zamjenu. Na tržištu nema dovoljno sredstava za zaštitu bilja, a ona koja su registrirana kao zamjena, nisu učinkovita.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!