Cijena suncokreta bi mogla porasti, neće ga biti dovoljno za proizvodnju ulja

16:49 / 07.09.2021.

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Polje suncokreta

Polje suncokreta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bliži se žetva suncokreta. Ratari unatoč iznimno zahtjevnoj godini za njegov uzgoj, očekuju prosječne prinose. A nadaju se i da bi cijene mogle porasti jer bi te kulture za proizvodnju ulja moglo nedostajati.  

Uskoro će u polja kombajni. A usjevi od polja do polja - raznoliki. Vremenske su neprilike najmanje naštetile suncokretu. Na soji i kukuruzu bit će gubitaka.

- U odličnom je stanju i dobro izgleda. Zasad je obećavajući, očekujem iznadprosječni prinos, kaže Adem Tabaković iz Tenje.

- Stvorili smo hibride koji imaju cjelokupnu glavu oplođenu. Nekadašnji hibridi nisu bili toliko tolerantni na stresne uvjete, dodaje Branimir Šimić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Prije 15-ak godina suncokret se sijao na 45 tisuća hektara. No, zbog niskih otkupnih cijena smanjile su se površine pod tom uljaricom.

- Cijena, već se priča o neke 3 i pol kune, koliko mi se čini. Nadam se da će prinos biti prosječan, kaže Mihovil Sekulić iz Vukovara.

Procjenjuje se da bi do 2030. površine pod suncokretom, kao i prinosi, trebali rasti. Tomu u prilog idu i više cijene.

- Dobili smo neku ponudu od 3,40 sada već pričaju 3,50 što znači da to sve zavisi od tržišta i od trgovaca. Pa to je u njihovim rukama, kaže Sloboda Stanković iz Belog Manastira.

- Bojim se da će nakon kratkog razdoblja, nekih možda mjesec dana, jako poskupjeti zato što proizvođači ulja neće imati sirovine i samo zbog toga će oni podići cijenu i bit će potrošnja puno veća. Zato tko ima skladišni prostor, neka se napuni, kaže Tomislav Lovković iz Tenje.

Bilo bi dobro, ističu proizvođači, da država sufinancira izgradnju skladišnih prostora kao što to čini za voćare, uzgajivače povrća i vinogradare. Da mogu pričekati s prodajom uroda i tako više zaraditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!