Kako je Klis postao vrlo atraktivan za život

22.01.2022.

18:32

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Klis

Klis

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se mnogi žale da ih je sve manje - općina Klis jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti pozitivnim prirodnim prirastom. Broj rođenih veći je od broja umrlih, a od posljednjeg popisa stanovništva prije 10 godina - u općinu se doselilo više od 400 ljudi! Provjerili smo zašto.

Kućica iz snova samo što nije gotova. Ivana i Vladimir na kliške padine preselit će iz Splita- iz stana na desetome katu nebodera!

- Na deset minuta od grada vi imate zelenilo, prirodu, pogled, more, neku intimu, govori Ivana Kovačević.

Došlo je, kažu, vrijeme za kvalitetniji i mirniji život- daleko od buke i betona, uz vrt i masline. Splitu dovoljno blizu, a dovoljno daleko.

- Staklena stijenka gleda prema Splitu, pogled na more, pogled na zelenilo, uz vatricu, čašu vina, kvalitetan sir i druženje sa svojom dragom, jedva čeka Vladimir Preradović.

Nove stanovnike općina privlači nizom demografskih i socijalnih projekata- primjerice jeftinijeim zemljištem za mlade obitelji. Ulaganjem u javnu infrastrukturu poboljšava se dostupnost usluga, a intenzivno se povlači i europski novac.

- Sve to skupa čini jedan ambijent koji je prilično atraktivan za sve one koji ne žele riješiti svoje egzistencijalno pitanje na području Splita, tako da mislim da će sam Klis još i dalje rasti, ali mene posebno vesele brojke na području našeg dijela Dalmatinske Zagore gdje mnoga naselja u odnosu na 2011. imaju povećanje broja stanovnika, govori načelnik općine Klis Jakov Vetma.

Među njima je i Prugovo. Oštećenu prometnicu kroz mjesto obnovit će Hrvatske ceste, a nedavno je obnovljen i nogometni teren. Ni veći gradovi ne bi ga se posramili.

U Vučevici se gradi centar za vatrogastvo, a uskoro i vodovod, te sjeverni ulaz u tunel Kozjak. Na Klisu se planira i kanalizacija- kada se sve zbroji- u općinu od 5.000 stanovnika trenutačno se ulaže 200 milijuna kuna. Pa ne čudi što se sve više ljudi odluči skrasiti upravo ovdje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!