Aditivi u mesu, znamo li što jedemo?

22.04.2023.

19:55

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/IMS/HRT

Kvaliteta hrane

Kvaliteta hrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U proteklih nekoliko dana snimku koja se pojavila na internetu, a na kojoj se vidi kako se injekcijama u meso dodaju voda, sol i aditivi da bi dobilo na volumenu i sočnosti, pogledali su deseci milijuna ljudi diljem svijeta. 

Pitanje koje se i u Hrvatskoj nakon toga nametnulo jest - rade li se i kod nas takvi postupci "uljepšavanja" i kakvo meso zapravo jedemo. Stručnjaci, ako se izuzmu pojedinačni ekscesi, tvrde da je meso u Hrvatskoj dobre kvalitete. Usto, Europska unija kontrolira kvalitetu i mnogo strožim zakonima od, primjerice, SAD-a ili Australije.

- Metoda u kojoj se pickl injektor koristi kako bi se postiglo vlažno salamurenje većih komada mesa u dubini toga mesa. Na taj način je sam proces salamurenja koji inače traje nekoliko tjedana skraćen na dva do tri dana, rekla je Brigita Hengl, stručna savjetnica Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Kontrola svih faza proizvodnog procesa. I to od polja do stola. 

- U našoj mesnoj industriji ne koristimo postupke injektiranja. Radi se isključivo o svježem mesu vrhunske kvalitete. Usmjereni smo našim kupcima da nudimo konstantno kvalitetan i siguran proizvod. Tome u prilog govori činjenica da se svake godine certificiramo prema međunarodnoj priznatoj normi IFS., rekao je Silvio Halt, voditelj kontrole kvalitete, MI Ravlić d.o.o.

Ponuda bogata, odlučuju kupci


U mesnicama na osječkoj tržnici ponuda bogata. Komu će dati prednost, odlučuju kupci. 


Na godinu trošimo oko 415 000 tona mesa. 60 posto iz domaćeg je uzgoja. I sve se zbog potrošača - nadzire. 


- Mogu biti sigurni zato što se kontrole provode svakodnevno godinama i prate rezultati tih analiza te se reagira kada je potrebno, rekla je Hengl.


"Rad farmera ugrađen u kvalitetu mesa i prepoznatljivost"


I junetina proizvođača iz najveće udruge, u kojoj ih je čak 90%, pod "budnim je okom". To više što je brendirana. Pa se prati njezina sljedivost. 


- U Hrvatskoj se još uvijek vodi poluintenzivan uzgoj i to je naša sreća. Da je intenzivan, onda bi to bila industrija, a ovako je rad farmera ugrađen u kvalitetu mesa i prepoznatljivost, istaknuo je Mladen Salajster. kontrolor kvalitete Udruge Baby Beef.


Prema rezultatima analiza, trgovci ne varaju kad je riječ o izgledu mesu, a oni koji posluju s hranom prilično su odgovorni. Možda i zato što su kazne prema zakonu o aditivima za pravne osobe od 4 do gotovo 7 tisuća eura. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!