Na snagu stupa ograničenje rada nedjeljom - tko je ugrožen?

25.06.2023.

20:11

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Rad nedjeljom, ilustracija

Rad nedjeljom, ilustracija

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe Zakona o trgovini, prema kojemu bi nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci će moći izabrati 16 nedjelja kada će njihova vrata ipak biti otvorena.

I dok se ove godine zakonom propisanih 16 radnih nedjelja raspoređuje na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati odabrati 16 od 27 mogućih nedjelja koje žele raditi - svake sljedeće godine ta ista brojka od samo 16 radnih nedjelja bit će raspoređena tijekom cijele godine.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama krajem godine.

Zakon predviđa i iznimke, poput benzinskih postaja, zračnih i trajektnih luka, muzeja, štandova na tržnicama itd., dok je za kioske radno vrijeme ograničeno od 7 do 13 sati.

U trgovini suvenira i navijačkih rekvizita u središtu Zadra, turistički su mjeseci najvažniji u cijeloj godini. Vlasnica Martina Magaš kaže, ove godine neće biti problema, ali je već sada zabrinjava iduća godina.

- Ako gledamo s tim da mi želimo produžiti sezonu onda mi je malo nelogično smanjenje tih radnih nedjelja. Jednostavno mi se ne podudara jedno s drugim. Kako ćemo biti zatvoreni nedjeljom dok je grad pun turista?, pita.

Jer dio radnih nedjelja treba ostaviti i za advent. U prosincu je uvijek velika potrošnja. Trgovci izvan turističkih mjesta, pretežito će se usmjeriti upravo na predblagdanske nedjelje, vrijeme sezonskih sniženja i početak školske godine.

Velika promjena potrošačkih navika za građane


"Često zaboravim što ću kuhati pa odem nedjeljom, ali da se to organizirati", "Ja sam živio jedan dio života u Njemačkoj, tamo se ne radi, jednom se čovjek opeče, al onda sljedeći vikend se pripremi", "Neće mi nedostajati, al voljela bih da rade, tako da kad mi dođu moja djeca, onda je zgodnije da odemo nedjeljom", neke su od reakcija građana.

Većina zaposlenih u trgovini su žene, kažu u sindikatu, te im je slobodna nedjelja dugoočekivano - veliko olakšanje. Dovoljno je prostora i za one koji žele raditi nedjeljom zbog veće plaće.

- U dobitku su radnici. I poslodaci a i građani koji će samo planirati svoju kupovinu. Svakako oni radnici koji budu izabrali raditi nedjeljom, radit će ovih 16 nedjelja koje će svaki poslodavac moći izabrati. Prema tome ako imaju želju, moći će se javiti poslodavcu, tako da će oni drugi koji ne žele raditi biti slobodni, kaže predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Rješava se problem nedostatka radnika


Ograničavanjem rada nedjeljom djelomično se rješava problem nedostatka radnika. No, dosadašnji promet nedjeljom dio poslodavaca teško će nadoknaditi. Pozivanje na primjere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije, padaju u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedjeljom - kaže Slobodan Školnik.

Ugrožene male trgovine


- Mislim da će to dosta pogoditi prvenestveno domaću trgovinu, male trgovce, male lance, koji inače žive u nekim područjima van utjecja velikih organiziranih lanaca - da u one dane kada su mogli ostvarivati dobar prihod - sad ne ostvaruju, kaže ovaj stručnjak za maloprodaju.

Neke će poslodavce, kaže Školnik, neradna nedjelja žestoko pogoditi te će vjerojatno zaštitu tražiti na Ustavnom sudu kako bi zaštitili ravnopravnost sudionika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!