Podijeljena mišljenja o neradnoj nedjelji

03.03.2023.

07:00

Autor: Renata Waldman/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Neradna nedjelja

Neradna nedjelja

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Prema prijedlogu Zakona o trgovini, nedjelje bi u pravilu bile neradne. Novi bi Zakon na snagu trebao stupiti 1. srpnja. Mišljenja građana podijeljena su.

Nedjelja u osječkom trgovinskom centru. Nekima vrijeme za kupnju, nekima za razgledanje.

Dragan nema ništa protiv da se nedjeljom trgovine zatvore.

- Stvarno se veselim zato što mislim da ćemo se onda u nedjelju svi malo više družiti kod kuće, uz roštilj, uz nešto i nećemo dolaziti tu pod ove reflektore. Mada ne znam kako ćemo se naviknuti, rekao je Dragan Vlajnić, Novska.

- Danas sam došla vidjeti što ima, ali podržavam da se nedjeljom ne radi jer mislim da moraju imati jedan, makar jedan dan, da ne rade, smatra Dajana Barišić, Gradište.

To će, vjeruju, pridonijeti pravima radnika i obiteljskom životu. No, ne i onima koji će i dalje raditi nedjeljama i blagdanima zbog specifičnosti potreba potrošača.

- Baš je zanimljivo, sa suprugom sam tu, mi oboje radimo u tom sektoru, ona u ugostiteljstvu, ja u gradskom prijevozu, tako da mi jako dobro znamo što je to raditi nedjeljom. Došli smo samo zato što radi, da ne radi, apsolutno nikakav problem, došli bismo neki drugi dan, rekao je Mario Maljur, Osijek.

Laura nije sretna jer nedjeljom neće raditi. Bila joj je to prilika za veću zaradu.

- Iskreno mislim da to nije dobro. Gledam iz perspektive studenta, nama studentima 50 posto je uvećana satnica, tako da će biti loše za mene, rekla je Laura Poletar, Osijek.

Kako bilo, navike će mijenjati i kupci i trgovci. Novi režim rada bit će izazov za sve.

- Mi smo se razmazili što se tiče nedjelje. Znači ja osobno smatram da je to u redu. Za djelatnice i djelatnike ovakvih centara će to biti spas i ne vjerujem da će itko zbog toga propasti, rekla je Božica Krajnović, Osijek.

No, i dalje će se kupovati na tržnicama, sajmovima i na daljinu. Kao i na kioscima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!