Skuplji plin i struja, niži PDV na mnoge proizvode

01.04.2022.

19:35

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Od danas su skuplji struja i plin

Od danas su skuplji struja i plin

Foto: Dnevnik / HTV

Od danas su skuplji struja i plin, što će, uz jak pritisak inflacije, znatno otežati život građanima, prije svega onima slabijeg materijalnog stanja, a posebno umirovljenicima. Vlada je paketom mjera vrijednim gotovo pet milijardi kuna ublažila udar na standard građana. Među mjerama je i smanjenje PDV-a na energente i mnoge druge, najviše prehrambene proizvode, koje je danas stupilo na snagu.

Struja će poskupjeti u prosjeku 30 kuna mjesečno, plin čak 50.

Vladine mjere od danas na snazi - umirovljenicima jednokratna pomoć, socijalno ugroženima bonovi. Smanjen je i PDV na plin.

- Svako nekakvo novo poskupljenje je novi udar. Polako poskupljuje hrana, a poskupljuje i sve ostalo, gorivo poskupljuje, Vlada je napravila paket mjera koji je dobrodošao, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

I nemaju, kaže, mnogo izbora. Standard građana - itekako je na udaru.

Posebno je teško upravo umirovljenicima. Jednokratna pomoć nije dovoljna, upozoravaju iz njihova sindikata.

- Tražimo da umirovljenici koji imaju mirovinu do 2000 kn ubuduće u svakom usklađivanju imaju povećanje u iznosu 120 posto plaće ili rasta, a oni do 4000 da dobiju 110 posto povećanja, rekao je Igor Knežević, glavni tajnik Sinidkata umirovljenika.

Manji je od danas PDV i na osnovne namirnice te higijenske i dječje potrepštine. Meso, riba, voće i povrće trebalo je pojeftiniti - građani to ne osjete.

Iako je dio trgovaca cijene snizio i prije, kažu, ne mogu mnogo učiniti.

- Dajemo dobre akcije, pokušavamo snižavati svoje marže, a naravno i sniziti PDV, u ovom momentu imamo kreativan kaos, rekao je Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine.

Svjesni su toga i u Vladi.

Na cijene utječe i rast cijena koji se zbiva. Naravno da treba pratiti koji su uzroci rasta cijene, ali na rast cijena nikako ne utječe samo smanjivanje stope PDV-a, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Potraga za akcijama i obilazak više trgovina mogli bi postati sve češći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!