Suncokret je najbolje podnio sušu, od jeseni je moguć pad cijene ulja

01.09.2022.

20:07

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emnica Elvedji / PIXSELL

Nezapamćena suša koja je nanijela velike štete svim ratarskim kulturama nije poštedjela ni suncokret. Urod je prosječan, a kvaliteta je nešto lošija. Ipak, suncokreta imamo dovoljno i za sebe i za izvoz - bilo kao sirovine ili gotovog proizvoda. Uz to, možemo očekivati i pojeftinjenje ulja.


Na slavonskim poljima kombajni - žanje se suncokret. Najbolje je podnio sušu, pa bi mogao biti jedina kultura na kojoj će ratari zaraditi.

- Suncokret se još nekako izvukao naspram kukuruza, soje. Kada je bilo ključno, kad smo trebali dobiti kišu, onda kišu nismo dobili. Kišu smo dobili sad na kraju, kazao je Mihael Mrganić iz Lacića.

Ipak, očekuje se urod od oko 150.000 tona što je dovoljno za 60 milijuna litara ulja.

- Možemo reći da smo mirni po pitanju osiguravanja sirovine za našu tvornicu. Samim time i za opskrbu hrvatskog tržišta uljem. Kada prebacimo ove količine suncokreta u samo ulje, to je značajno više od samih potreba Hrvatske, izjavio je Josip Bičvić, član Uprave Žito grupe.

Proljetos je tom uljaricom zasijano gotovo 30% više površina nego lani zbog prošlogodišnje rekordne otkupne cijene koja je zbog rata u Ukrajini i dodatno porasla - na čak 7 kuna po kilogramu.

Tomislav Brlošić iz Piškorevaca kaže da je cijena narasla te smatra da će se troškovi moći pokriti s cijenom na tržištu.

Stjepan Zorić
iz Erduta nada se da će to malo ublažiti cijelu priču oko problematičnog poslovanja. Zaista smo ove godine ostvarili gubitak u svim ostalim ratarskim kulturama, dodao je.

Dobra vijest stiže i za potrošače. Na potezu su distributeri i trgovački lanci.

- Gledajući kroz našu veleprodajnu cijenu, a i ono što se događa, očekujemo pad cijena ulja. Dakle, mi smo imali jednu izvanrednu situaciju koja je bila uzrokovana ratom u Ukrajini, gdje je zaista zavladala fizička nestašica ulja, a zavladala je i ogromna kupovina na zalihe, napomenuo je Josip Bičvić, član Uprave Žito grupe.

Cijene bi trebale biti niže, no ne treba očekivati da će se vratiti na prijašnje razine. Jer, ističu u uljari, rat u Ukrajini još traje, sirovina nije dostupna, a manja je i proizvodnja ulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!