Prinosi soje i suncokreta prepolovljeni, iznimka - polja koja se natapaju

29.08.2022.

19:58

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Prepolovljeni prinosi soje i suncokreta

Prepolovljeni prinosi soje i suncokreta

Foto: HTV / HRT

Kiše proteklih dana ipak nisu uspjele spasiti urode naših najvažnijih poljoprivrednih kultura - soje, suncokreta i kukuruza. Prinosi suncokreta i soje, čija je žetva počela, prepolovljeni su. Iznimka su samo polja koja se natapaju. Bolje bi trebalo biti tek kada se počnu podizati novi sustavi za navodnjavanje s pomoću 660 milijuna kuna koje je država osigurala iz europskih fondova.

Iako je kiša vratila malo zelenila u polja soje, za ovu udarnu uljaricu stigla je prekasno. Prvi otkosi dali su katastrofalne rezultate.

- Mislim da je soja nastradala više od 50 posto jer mahuna se evo vidi, ima ih, ali su neoplođene, nema nigdje zrna, govori Nikica Marić iz Alaginaca. 

Zrno je sitno, kakvoća slaba. Uskoro će žetva još jedne važne uljarice - suncokreta, koji je proljetos, kao i soja, rekordno zasijan.

- Suncokreta se očekuje prema prinosu, oko 30 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, a soje oko 50 posto manje od prošlogodišnje, ističe Nikola Belak iz Agromladosti iz Požege. 

Uz vrtoglave cijene repromaterijala i nikad skuplju proizvodnju - otkupna cijena trebala bi dobrano nadmašiti lanjsku.

- Na burzama sad se kreće cijena oko četiri kune i 20 lipa. Negdje četiri kune i 30 lipa, nije to realno, no još uvijek šetaju gore dolje. Još uvijek se ne zna neka sigurna cijena, dodaje Marić. 

U velikim ratarskim sustavima - poput ovog u blizini Orahovice, ulažu u natapanje. I to ovim golemim, automatiziranim kišnim krilima iznad polja soje. Omogućit će im to čak dvije žetve - postrnu i redovitu.

- Ova biljka evo vidite, nema nikakav nedostatak vlage, ovdje se očekuje zavidan prinos koji ne bi mogli imati u klasičnom suhom ratarenju, govori Uroš Radaković, voditelj Ratarstva u PP Orahovica. 

- Imamo sustave za navodnjavanje, ali nismo imali otkud uzeti vodu, treba stvoriti dobru infrastrukturu, neke su se općine za to pobrinule i na vrijeme napravile akumulacije, ističe Nives Grbić

Da i tu pomogne, država je osigurala 660 milijuna kuna iz europskih fondova za izgradnju potrebne infrastrukture i podizanje sustava za natapanje jer bez toga ratari u borbi s drastičnim klimatskim promjenama ne mogu u budućnosti očekivati dobar urod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!