Žena koja je socijalnu ustanovu pretvorila u uspješnu tvrtku

18.12.2021.

18:19

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Edita Maretić Dimlić

Edita Maretić Dimlić

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Edita Maretić Dimlić menadžerica je godine prema izboru Hrvatske udruge poslovnih žena - Krug! Ravnateljica splitskoga DES-a, ustanove za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u posljednje je tri godine ugovorila niz unosnih poslova i povećala prihode i plaće.

Edita Maretić Dimlić ne čeka da na račun DES-a "sjedne" novac Grada i Županije. Stalno je u potrazi za novim poslovima. Ako nešto ne zna - pita suradnike.

- Ja sam osoba koja se ne srami pitati za savjete i smatram da čovjek treba učiti cijeli svoj život i uvijek se od nekoga ima što dobro naučiti i dobiti dobar savjet, kaže ova poduzetna ravnateljica koja je socijalnu ustanovu pretvorila je u uspješnu tvrtku.

Plaće veće 16 posto, u pogon uložen 21 milijiun kuna

Njezina pomoćnica Silvana Grubišić za Editu Maretić Dimlić kaže da je "jako principijelna, poštena i zaista uporna da osvari svoj cilj". Plaće su povećane za 16 posto, u dizalo za radnike i pogone uložen je 21 milijun kuna. Radi se punom parom.

- Povećanje prihoda u odnosu na 2017. je gotovo trideset posto što je u vrijeme pandemije, zaista hvalevrijedan poduhvat, dodaje Grubišić. Više od polovine zaposlenih u DES-u osobe su s invaliditetom. Marjan Turković vrhunski je sportaš, neizmjerno zahvalan zbog posla koji radi već tri godine.

Dobro je imati posao!

- Dobro je imati posao. Mi smo kao gluhe osobe, osobe s invaliditetom, i dobro je da smo ovdje zaposleni. Ja sam tko zna koliko puta pokušavao na razna mjesta predati i nije bilo uspješno, naglašava Marjan.

U svijetu rada ovi ljudi mogu mnogo, ali poslodavci u Hrvatskoj, unatoč poticajima, to još ne shvaćaju, kaže Maretić Dimlić i dodaje: "Sinergija u radnome procesu osoba koje nemaju invaliditet i one koje imaju - mogu rezultirati odličnim i financijskim učinkom".

Sljedeće na popisu menadžerice godine otvaranje je praonice - a to će za osobe s invaliditetom značiti - deset novih radnih mjesta!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!