Epidemiološka situacija sve gora, nabavljamo dva nova lijeka

10.11.2021.

19:29

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/P.F./HRT

Borba protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa

Foto: Dnevnik / HRT

Novi rekord u dnevnom broju novozaraženih u Hrvatskoj - čak 7315. Na bolničkom je liječenju 1940 pacijenata, a 254 na respiratoru. Preminulo je 50 osoba. Loša epidemiološka slika ubrzala je cijepljenje. Jučer je utrošeno više od 24.000 doza. Od toga su prvu primile čak 15.204 osobe. Tako veliki brojevi cijepljenih prvom i drugom dozom posljednji su put zabilježeni u lipnju, odnosno srpnju, nakon čega je zanimanje za cijepljenje opadalo.

Treću dozu cjepiva dosad je primilo oko 54.000. Do sada je ukupno utrošeno više od 3,7 milijuna doza. Cijepljeno je 48,65% ukupnog stanovništva, odnosno 58,2% odraslih. Procjenjuje se da je u posljednja tri mjeseca u ljekarnama prodano oko milijun kućnih COVID testova. Potražnja za njima i dalje raste. Hrvatskom se počeo širiti zarazniji soj - delta plus.

Nakon Čakovca, zarazniji delta plus soj - raširio se Zagrebom i Splitom.

- Otkrivanje nove varijante potvrđuje da je virus virlo zarazan i objašnjava velik porast broja novooboljelih u Hrvatskoj, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Stanje je teško i u splitskom KBC-u. Na bolničkom je liječenju 155-ero zaraženih, a na jedinici intenzivnog liječenja 31 pacijent diše uz pomoć respiratora.

- Naša je bolnica prebukirana, obolijevaju sve dobne skupine - mladi, trudnice, studenti..., rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

U dubrovačkoj je bolnici hospitaliziran 61 pacijent, a njih četvero je na respiratoru.

- Mi smo za on-line nastavu. Mislimo da je vrijeme za on-line nastavu do dajnjega dok ne vidimo što će bit s ovim brojevima, rekao je Mato Lakić, dr. med., ravnatelj ZJZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Ohrabuje veći interes za cijepljenje, a premijer se osvrnuo se i na besplatne testove za one koji nisu cijepljeni.

- Plaćat ćemo dok ćemo moći plaćati, ali ne može to u nedogled, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Zagrebu je jučer otvoreno 8 novih cjepnih punktova koji će raditi 7 dana u tjednu, a nastavlja se cijepljenje bez najave i na Kajzerici i na Zagrebačkom velesajmu.

- Ono što bi mi htjeli naglasiti je da je jučer procjepljeno oko 1800 ljudi na domovima zdravlja i oko 1900 osoba na zagrebačkom velesajmu, rekla je Mirela Šentija Knežević, v.d. pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Treću su dozu dosad primile 54.000 građana. Zbog prilagodbe infromatičkog sustava još ne mogu dobiti nove covid potvrde koje vrijede dulje.

A nekoliko gradova i danas je održan prosvjed protiv uvođenja šire uporabe Covid potvrda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!