Tjedan završavamo velikim porastom broja zaraženih

24.10.2021.

09:31

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tatjana Nemeth Blažić

Tatjana Nemeth Blažić

Foto: HTV / IMS

Epidemiološka slika svakim je tjednom sve lošija. Zabilježena su nova dvije tisuće 293 slučaja zaraze koronavirusom - gotovo tisuću više nego prošle nedjelje. I devetero umrlih je više - njih 28. Pune se i bolnički kreveti - bližimo se broju od 1100 osoba kojima je nužno liječenje pod paskom zdravstvenih djelatnika. Na respiratoru je 131 pacijent. Prethodni smo tjedan imali oko 10 tisuća novozaraženih - ovaj čak 7 tisuća više. Itekako zabrinjava porast od 73 posto. Stručnjaci upozoravaju da će se s daljnjim zahladnjenjem negativni trend nastaviti. U posljednjih sedam dana testirano je više od 63 tisuće ljudi. Gotovo trećina je pozitivna. Dvjema dozama cijepljeno je samo malo više od 52 posto odraslog stanovništva.

Udio necijepljenih među umrlima je od 65-70%, kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Udio necijepljenih među novooboljelima danas je 75%, dodala je.

Komentirala je i dinamiku cijepljenja trećom dozom kazavši kako se ona malo usporila. Trećom dozom cijepilo se oko 6 tisuća ljudi, među njima su imunokompromitirani, ali i oni koji su se ranije cijepili te je prošlo šest mjeseci od druge doze. 

Nabavljeno je oko 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe, oko 200 tisuća doza na putu je prema liječničkim ordinacijama. Cijepljenje će početi krajem sljedećeg tjedna.

U Osječko-baranjskoj županiji prvom dozom do sada se cijepilo 56 posto građana, a 53,7 posto primilo je obje doze. Ovoga vikenda cijepi se bez najave u Osijeku i Đakovu, i to prvim dozama Pfizerova, Modernina i Johnsonova cjepiva. Radi veće procijepljenosti bez najave cijepit će se i tijekom tjedna u Osijeku, Našicama, Belom Manastiru, Valpovu i Donjem Miholjcu.

- Trebaju svi na cjepljenje pogotovo mi stariji, kazala je jedna gospođa.

- Mislim da tjedno bude oko par stotina ljudi dnevno dakle oko 200-njak, kaže dr.
 Ivona Pongrac.

Apelira se na cijepljenje i pridržavanje mjera.

- Uglavnom se radi o obolijevanjima unutar iste obitelji ili manjih zajednica. U cirkulaciji je delta soj virusa koji se jako brzo širi, kazala je Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.


Cijepljenje u Varaždinskoj županiji nastavlja se i sljedeći tjedan. U tamošnjoj bolnici na liječenju je 80 COVID pozitivnih pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru.

- Pacijenti su smješteni na lokaciji za infektologiju u Varaždinu - njih 20, 51 pacijent je na lokaciji Klenovnik, nažalost moramo otvarati i nove COVID odjele na lokaciji Novi Marof, rekao je Damir Poljak, v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin.

U toj je bolnici 19 zdravstvenih djelatnika trenutačno zaraženo koronavirusom, dok ih je lani u ovo vrijeme bilo gotovo 70. 

Od danas nova pravila za ulazak u Njemačku 

Na snagu danas stupa odluka Njemačke prema kojoj je za osobe koje dolaze iz Hrvatske, a nisu cijepljene ili nisu preboljele COVID, obvezna desetodnevna samoizolacija. Moći će je prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju. Njemačka je Hrvatsku svrstala među zemlje visokog epidemiološkog rizika, a na popisu su i Slovenija, Bosna i Hercegovina te Srbija. Inače, u Njemačkoj 1. studenog na snagu stupa odredba prema kojoj osobama koje zbog samoizolacije ne mogu obavljati svoj posao država neće nadoknaditi izgubljenu zaradu, kao do sada.

U istočnoj Europi uskoro će biti više od 20 milijuna zaraženih koronavirusom, prema Reutersovim podacima, dok se regija bori s najgorim širenjem zaraze od početka pandemije, a provedba cijepljenja kasni. Države u regiji imaju najniže stope cijepljenja u Europi, s tim da je manje od polovice stanovništva primilo samo jednu dozu cjepiva.

Najviše cijepljenih ima Mađarska, 62 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu, dok je u Ukrajini jednu dozu primilo samo 19 posto ljudi. Broj zaraženih u regiji neprekidno raste i sada je prosječno više od 83.700 zaraženih u jednom danu, što je najviša razina od studenoga prošle godine, pokazuju Reutersovi podaci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!