20:05 / 25.09.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Bakama Zorki i Mari nedostaju ljudi

 Zorka Mudrinić

Zorka Mudrinić

Foto: Dnevnik / HRT

Potresom pogođenom području na Banovini, odnosno najugroženijim stanovnicima, i dalje redovito pomažu djelatnici Crvenoga križa. Skrbe se za čak 7000 korisnika, a posebno im se raduju stariji koji uglavnom žive sami i ovise o njihovoj pomoći.

Baki Zorki 81. godina kuca na vrata. Živi sama u selu Slovinci u općini Sunja, u staroj kući napuknuloj nakon potresa. Slaba je na nogama, djeca su u inozemstvu. Stoga su joj upravo djelatnici Crvenoga križa često jedina veza sa svijetom.

- Svaka čast, bila bih luda da kažem da nisam ništa dobila, ne bih opstala bez njih. Nedostaju namirnice i kupaonica. Voljela sam uvijek biti pedantna dok sam bila mlada, sad ne ide to više, kazala je Zorka Mudrinić.

Baku Zorku danas je posjetila i kći. A djelatnici Crvenoga križa obiđu je svaka dva, tri tjedna.

- Donosimo hranu, sve što dođe na skladište. Baka nas dočeka s osmijehom na licu, uvijek nam je drago doći baki Zorki, naglasio je zamjenik ravnatelja Crvenog križa Sisak Filip Klipić.

Voli Zorka popiti i kavu kad se nađe. A kad nema kave, onda, kaže - šuti. Nakon bake Zorke dalje put pod noge. Sljedeća lokacija - Čakale kod bake Mare.

- Puno mi znače kad se provezu pa kažu - bako. Tako me ni unuk ne zove, on mi kaže - bajo, poručila je Mara Stanić.

- Posjećuju me djeca, ali kad je zima, onda ne jer nemaju auto pa ne mogu, dodala je.

I tako se djelatnici Crvenoga križa Sisak skrbe za oko 110 naselja s tog područja.

- Uglavnom obilazimo ta područja gdje je oko 7000 korisnika na temelju minimalne naknade ili narančaste ili crvene naljepnice, istaknuo je ravnatelj Crvenog križa Sisak Igor Čičak.

- Mislim da im najviše nedostaje ljudski kontakt i osjećaj sigurnosti da se netko brine, dodao je.

I u Crvenom križu pripremaju se za zimu.

- Za kontejnerska naselja uredili smo grijalice i roštilje, više od 500 setova posuđa, možete ljudima osigurati hranu, ali morate im dati dostojanstvo da pripreme vlastiti ručak ili večeru, rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

A sve je to lakše uz namirnice i potrepštine koje im na terenu redovito dostavljaju djelatnici i volonteri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!