Kvarner ima titulu 'Europska regija gastonomije'

23.06.2023.

20:44

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT

Kvarner ima titulu 'Europsla regija gastonomije'

Kvarner ima titulu 'Europsla regija gastonomije'

Foto: HTV / HRT

Gastronomija postaje sve važniji dio turističke ponude, a upravo je gastro doživljaj sve popularniji motiv putovanja u neku destinaciju. Svjesni su toga i na Kvarneru gdje već godinama rade na zaštiti i promociji lokalne kuhinje i autohtonih proizvoda. Trud se - isplatio.

Dobra hrana govori sve jezike svijeta. Domaća kuhinja i vina, kultura i tradicija na stolu stoga su jedan od glavnih kvarnerskih aduta.

- Baš smo neki dan supruga i ja komentirali kako je lijepo kad vidiš da je gost zahvalan i zadovoljan, da odlazi sa smiješkom i kaže 'bilo je super'. Mislim da je onda naša misija izvršena, kaže chef i vlasnik ugostiteljskog objekta Nenad Kukurin.

'Fantastična namirnica - to je u kuhinji dovoljno'


Koliko je hrana "moćan motiv dolaska u destinaciju" govori i mladi austrijski chef Michael Gollenz. Pod njegovim vodstvom jedan lošinjski restoran i ove se godine okitio prestižnom Michelinovom zvjezdicom.

- Tek kada sam došao na Lošinj, shvatio sam zašto domaći ljudi vole ribu s kap ulja i malo soli. Zato što je namirnica fantastična. U kuhinji to je dovoljno - kroz hranu ispričati priču nekog kraja, kaže

Kvarner Europsla regija gastonomije


Na Kvarneru zvjezdicu nose još dva restorana, a gastronomska scena potvrdu kvalitete sad je dobila i osvajanjem titule Europske regije gastronomije.

- Radi se o jednoj velikoj marketinškoj vrijednosti jer iz iskustva regija koje su to već bile - vidi se da jednostavno dopirete do velikog broja ljudi, potencijalnih gostiju. Povećavaju se dolasci koji su motivirani gastronomijom, navodi direktorica TZ Kvarner Irena Peršić Živodinov.

Titula službeno nastupa 2026., no već sada ona je kruna višegodišnjeg truda i rada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!