Svaka treća žena u svijetu žrtva je nasilja

25.11.2021.

19:48

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/B.A./HRT

Žene i djeca s invaliditetom posebno su ugrožena skupina

Žene i djeca s invaliditetom posebno su ugrožena skupina

Foto: Dnevnik / HRT

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama koje je sve raširenije i ima razoran utjecaj ne samo na žrtve, već i društvo u cjelini. Svaka treća žena u svijetu žrtva je nasilja. Hrvatska će Vlada uskoro predstaviti Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i uznemiravanja kojim će se osigurati i znatna sredstva za pomoć žrtvama.

U Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja u Rijeci svakodnevno stižu zahtjevi za pomoć, sve brojniji od početka pandemije. 


- Trenutno imamo 22 korisnika, kaže ravnateljica Doma sv. Ana Željka Frković.


Žene i djeca s invaliditetom posebno su ugrožena skupina. 


- Te žene su višestruko diskriminirane i trpe višestruko nasilje, pojačano je nasilje u obitelji, za razliku od takozvanih zdravih žena, kaže Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. 


Resorni ministar ističe da su u protekle tri godine izmijenili Kazneni zakon kako bi osigurali strože kazne za počinitelje, a pristupilo se i izradi Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja. 


- Ono što želimo upozoriti još jednom je da nasilje nije privatna stvar. Pozivamo sve one koji vide i čuju nasilje da ga prijave onima kojima to treba prijaviti, poručio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


Današnji je dan obilježen i u Saboru. Na inicijativu Zeleno-lijevog bloka svakih 15 minuta u sabornici se oglašavao alarm kao podsjetnik na pogubnu činjenicu da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena žrtva zlostavljanja u obitelji.  


- Sve vas koji smo ovdje pozivam da svojim osobnim doprinosom, osobnim djelovanjem jačamo svijest u hrvatskom društvu o potrebi zaštite žena od nasilja, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obilježeno je i ispred Sabora.


- Kao što čujemo, nakon šest i pol godina Vlada će predložiti da se ide na nižu razinu strateškog dokumenta koji više ne bi donosio Hrvatski sabor, nego Vlada RH. Mi smo rezolutno protiv toga, poručila je Sabina Glasovac iz SDP-a.


I predsjednici Hrvatske i Francuske stavili su narančaste vrpce.


- U pet ujutro, nakon druge kave, moja supruga kaže da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tako da smo ovo skrojili u pola sata i jako mi je drago što se francuski predsjednik pridružio ovome, rekao je predsjednik Zoran Milanović.


U protekloj godini zbog nasilja u obitelji prijavljeno je 8539 osoba, 6601 muškarac i 1938 žena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!