MOST krenuo s referendumskim inicijativama, HDZ odgovara

19:34 / 04.12.2021.

Autor: Dajana Šošić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nikola Grmoja i Damir Habijan

Nikola Grmoja i Damir Habijan

Foto: Dnevnik / HTV

Na više od 1200 mjesta diljem zemlje Most je počeo prikupljati potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se ovlasti Nacionalnog stožera prenijele na Sabor te ukinule COVID potvrde. Za potrebnih 370 tisuća potpisa rok je 14 dana.

Dvjema referendumskim inicijativama, vezanim za Ustav i Zakon o zaštiti pučanstva, Most želi postići da o mjerama odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom, traži ukidanje COVID potvrda u roku od 30 dana, gašenje stožera. 

- U vrijeme represivnih mjera mi zazivamo povratak demokracije. Dosta je "stožerokracije", vrijeme je za povratak demokracije, govori Marija Selak Raspudić iz Mosta.

Kao alternativu COVID potvrdama vide - testiranje i poštovanje mjera.

- U ovom trenutku ne donosi Sabor odluke, već Stožer koji nikomu ne polaže račune. Vi ne vidite nijednu ruku, ni tko je odgovoran, i to je ono što nije normalno, naglašava Božo Petrov, predsjednik Mosta.

- Osobno sam dobio poruke koje kruže iz središnjice HDZ-a, gdje se prijeti članovima ako budu potpisivali inicijativu. Ja pozivam građane da se ohrabre jer inače oni neće stati, nego će represija još više jačati, istaknuo je Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta.

Iz HDZ-a poručuju - cilj je ove inicijative usporiti i onemogućiti Stožer i državu da se i dalje bore protiv pandemije.

Iz SDP-a je upućena kritika Stožeru, ali i košarica Mostu.

- Sjetimo se, s jedne se strane zatvarala država, ali za HDZ-ove derneke je bilo razumijevanja. Osobno sam za cijepljenje i pozivam sve na cijepljenje. Osobno neću potpisati ovu inicijativu, a to je i stav stranke, rekao je Matej Mišić iz SDP-a.

Na Mostovu se inicijativu osvrnuo i splitski gradonačelnik.

- Mislim da je vrijeme za konsenzus oko ove velike krize, govori Ivica Puljak, predsjednik stranke Centar i splitski gradonačelnik.

Referendumske inicijative komentirao je ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

- Čisto sumnjam da mogu dobiti zeleno svjetlo Ustavnog suda, kako ono pitanje o dopuni Ustava u članku 17., tako i drugo pitanje oko odluka Stožera kao i COVID potvrda, istaknuo je.

Potpisi će se prikupljati od 4. do 18. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!