19:04 / 28.08.2021.

Autor: V.K./Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Rast broja novozaraženih; Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

Foto: Dnevnik / HRT

Epidemija ne posustaje. Najviše novooboljelih i dalje bilježi Splitsko-dalmatinska županija.

- Današnji je broj isti kao jučer, ali u odnosu na prošli tjedan imamo porast od 28 posto, a to je logično zbog događanja diljem obale, govori Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A unatoč rastu broja novooboljelih, od prvog rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića uz pridržavanje epidemioloških mjera koje se još dorađuju.

- Svi smo sretni zbog toga. Kafići su se zatvorili u studenom 2020., a tada nije bilo cjepiva. Sada je cijepljeno 50 posto populacije, naglašava.

Pripreme za otvaranje u punom su jeku. 

- Konačno smo to dočekali. Nadam se da neće biti ugostitelji krivi ako se ljudi razbole. Većina koji dolaze su ili cijepljeni ili su preboljeli, govori Helena Knapić, vlasnica kafića.

No, ugostitelji više neće moći računati na državnu potporu za očuvanje radnih mjesta. Potpore će se pak nastaviti isplaćivati organizatorima sportskih i kulturnih događaja, zaposlenima u event industriji i putničkim agencijama. Iz Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba pozdravljaju odluku o otvaranju zatvorenih dijelova kafića, no nezadovoljni su onom o ukidanju potpora.

- Jedan od razloga je da nisu svi odradili sezonu. Imamo kolege koji tek otvaraju kafiće i neće odmah imati prihode kakve su imali prije kada su dovedeni, ne svojom voljom, u ovu situaciju, naglašava Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba.

Epidemiolozi pozivaju na oprez, pridržavanje mjera i cijepljenje. Najavljeno docjepljivanje trećom dozom trebalo bi početi od jeseni, prve su na redu najranjivije skupne - stariji i bolesni. Vrhunac četvrtog vala očekuje se tijekom listopada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!