Lijekovi za cističnu fibrozu napokon na osnovnoj listi HZZO-a

15.10.2021.

17:02

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/P.F./HRT

Lijekovi

Lijekovi

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon višemjesečne borbe oboljelih od cistične fibroze, na osnovnu listu lijekova HZZO-a od danas su uvrštena i tri nova, posebno skupa lijeka za spas 150 bolesnika. Hrvatska se ovime pridružila osam europskih zemalja u kojima su lijekovi dostupni u sklopu javnog zdravstva.


Dvadesettrogodišnjoj Tonki Vacka cistična fibroza dijagnosticirana je kada je imala 3 mjeseca. Od tada muku muči s iscrpljujućim terapijama koje liječe samo simptome bolesti.

- Bio je to dosta mučan period. Imala sam kao dijete česte upale, često sam bila na hospitalizaciji. Često imam napadaje, gušenje primam do 5 terapija dnevno, bojasnila je Tonka Vacka.

Ova nasljedna, progresivna bolest utječe na brojne organe. Problemi s probavom i sinusima, otežano disanje, iskašljavanje krvi, kronične prehlade i upale pluća samo su neki od simptoma s kojima se bore oboljeli. No sada su tu novi lijekovi koji život znače.

- Za oboljele se mijenja da nema stalnih hospitalizacija koje su bile uzrokovane progresijom bolesti. Ostat će bolest, ali neće biti toliko komplikacija i problema. Oboljeli će gledati djecu kako odlaze u škole, roditelje kako odlaze u mirovinu, rekao je predsjednik Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze Tomislav Levak.

Ova je terapija u svijetu dostupna od 2019. godine.

- Ovo do sada što i danas liječimo je simptomatska terapija, liječimo problem koji je nastao, a vjerujem da ćemo ovim lijekom spriječiti da do problema uopće ne dođe, rekla je Andrea Vukić Dugac iz Centra za cističnu fibrozu djece i odraslih KBC-a Zagreb.

Riječ je o izuzetno skupoj terapiji koja će se prvih godinu dana dobivati isključivo preko Centra za oboljele od cistične fibroze.

- To što je lijek dostupan od danas ne znači da će itko krenuti s terapijom od ponedjeljka. Trebaju odobrenja bolničkog povjerenstva i HZZO-a i tek tada treba početi s liječenjem, dodala je Vukić Dugac.

Pacijenti će terapiju primati isključivo u ambulantama i bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!